dimarts, 27 de novembre del 2018

MARE DE DEU DE MONTSERRAT. CENTRAL DE CAPDELLA. TORRE DE CAPDELLA. PALLARS JUSSÀ


CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Cabdella, oficialment Capdella. Des de juny de 2015 el topònim Cabdella ha passat a escriure's Capdella, després que l'Ajuntament del municipi iniciés el procediment de canvi de denominació del topònim i rebés una resolució a favor de la Generalitat de Catalunya.

La Central elèctrica construïda fou el germen del  nou poble Central de Cabdella, a la Vall Fosca. El nucli de població va esdevindré  un poble més del municipi, arribà a ser el més poblat, amb 138 habitants el 1970 i el 132 el 1994. El 2005 era el quart, amb 54. La seva població és, fonamentalment, la relacionada amb el funcionament de la central, però s'hi han anat establint altres pobladors fent tasques complementàries, com un petit hotel.

La central de Cabdella va ser construïda per a l'aprofitament d'un conjunt d'una trentena de llacs, concentrats a l'estany Gento, punt de recollida de tota la conca. Un canal de quasi 5 Km porta l'aigua des de l'estany fins al salt de Cabdella, una canonada de 836 metres que baixa fins a la central, aquest és el salt més alt de la península

La central de Cabdella va ser la primera del Pallars en entrar en funcionament. Plantejada com una central de vuit màquines, finalment només se n'hi van instal·lar cinc. El conjunt de centrals de la zona, que subministraven electricitat a les àrees urbanes allunyades de la comarca, van actuar com una alternativa econòmica important en una comarca, que a principis de segle vint, era eminentment agrícola.


La Mare de Déu de Montserrat és una església construida amb estil neoromànic, imitant l'estil romànic de les esglésies que resten dempeus de la vall.

Consta d'una nau única rectangular encapçalada per un absis semicircular al presbiteri amb dues finestres amb arc de mig punt. La composició és simètrica i força senzilla.

 La porta és a la façana de ponent, amb arc de mig punt adovellat, gran rosetó per a il·luminar el cor i petita espadanya d'una sola obertura tot rematant el carener.

La façana té un remat de carreus granítics esglaonats al igual que els cèrcols de les cantonades. Els materials dominats venen representats pel revestiment de pedra del país en els paraments, la coberta de pissarra a dues aigües i les fusteries de fusta que configuren els finestrals alts.

Text i recull dades : Miquel Pujol Mur
Fotografia : M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada