dimarts, 14 de maig del 2019

SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER. OSONA

TERRES D’OSONA

El poble de Santa Eulàlia de Riuprimer (1039 h. 568 msnm.), centre vital del municipi, es troba vers l’extrem oriental del terme, poc abans de la confluència de les rieres de Santa Eulàlia i de Muntanyola.


El document més antic que parla del lloc data del 872. El lloc de Santa Eulàlia surt esmentat a partir de l’any 904, quan Albegont i Fludirig vengueren a Senfred una terra, situada a la vall de Santa Eulàlia, al lloc anomenat Torroella. A partir d’aquest moment apareix el terme de Santa Eulàlia contínuament, juntament amb el locatiu de Rivo Meritabile, que després canvia a Rivo Primo i que ha donat l’actual forma de Riuprimer.

Les funcions parroquials s’esmenten l’any 946, quan Lodeg i la seva muller Albovara vengueren a Samuel, “que diuen Baró”, una vinya situada a la parròquia de Santa Eulàlia, al lloc dit Mulnells.

Aquesta primitiva església fou refeta i consagrada el 1041 pel bisbe Oliba, quan acudí a l’apèndix de la vall de Muntanyola a consagrar l’església de la parròquia de Santa Eulàlia de Rivi Meritabilis. El bisbe confirmà l’antiga dotació i els seus predis així com els delmes i les primícies i la resta de les oblacions dels fidels.



Aquesta església el 1357 tenia, a més de l’altar de santa Eulàlia, els de santa Maria, sant Miquel i sant Iscle, i les esglésies sufragànies de Sant Cugat d’Alboquers i Sant Joan de Riuprimer.

L’edifici consagrat el 1041 perdurà durant molt temps sense gaires modificacions, fins el 1805, que es modificà la capçalera i s’amplià la nau per ambdós costats, transformant-la en un temple de tres naus, que és l’estructura que ha pervingut fins a l’actualitat. Actualment segueix exercint les funcions de parroquial i es troba en bon estat de conservació.

Exteriorment l’església de Santa Eulàlia es veu un edifici pertanyent a l’època barroca tardana. La façana té l’estructura clàssica del barroc de la comarca assenyalant les tres naus actuals, la central sobrealçada i coronada amb un timpà triangular i les laterals amb un sol vessant de teulada cada una. La porta és rectangular i coronada amb un timpà d’arquivolta d’arc rebaixat.


L’interior apareix amb una estructura estranya de tres naus, creuer amb volta curvada i absis quadrat. Sorprèn la gran potència dels pilars que separen les naus. Aquesta sorpresa és deguda a que l’església és el fruit d’obrir les parets de l’edifici original que al principi era de planta de creu llatina amb transsepte i absis semicircular, i possiblement amb absidioles als braços del transsepte, posteriorment es varen esventrar les parets laterals amb dues arcades cada una i es varen afegir les naus laterals. Es va aterrar l’absis romànic i es va construir l’actual.

A cada testera del creuer es conserva una finestra de doble esqueixada original, i al darrere de l’absis actual es poden veure les traces de l’original.
Pujant dalt les golfes sota teulada hom pot fer una lectura perfecta de l’obra romànica, ja que es conserva tota la teulada original de la nau i el creuer, inclosa la cornisa aixamfranada i la llosa de coberta.

El campanar, molt modificat, té una coberta barroca de teula i fustam. L’últim pis també es barroc, pero el cos inferior i el basament són romànics.


L’aparell original, allí on els arrebossats i enguixats interiors permeten de veure’l, ha estat construït per petits carreus simplement escairats, agafats amb argamassa i disposats en filades uniformes poc regulars.

Per les característiques que es poden endevinar, podem considerar que l’església de Santa Eulàlia de Riuprimer és un edifici construït dintre els models propis del segle XI.

Santa Eulàlia de Riuprimer és una església amb elements romànics, barrocs i eclèctics inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada