dijous, 23 de maig del 2019

SANT PERE DE GRAUDESCALES. NAVÈS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Sant Pere de Graudescales és una església romànica situada a la petita Valldora a la falda oriental dels cingles de la serra de Busa, a la ribera d'Aigua d'Ora, afluent del Cardener. La construcció és, solitària enmig d'un paratge de gran bellesa natural. És l'únic edifici que resta d'un antic monestir de monjos benedictins.


La primitiva església de Sant Pere fou erigida pels voltants de l'any 913 pel prevere Magnulf, que la dotà amb terres i béns per tal que esdevingués un monestir benedictí. Aquesta fou consagrada pel bisbe d'Urgell Nantigis, el 3 de desembre del mateix any. 

La manca de documentació no permet conèixer amb exactitud que succeí a Sant Pere de Graudescales. Tanmateix, hom té notícia que l'any 960 el prevere Francemir es presentà a la Seu d'Urgell, o Castellciutat per tal de demanar al bisbe Guisad, el comte Borrell i a altres assistents a una assemblea, que designessin un abat per a Sant Pere de Graudescales, per tal que hi ensenyés la regla de Sant Benet i la santa disciplina.  A petició del bisbe i de l'assemblea, Francemir proposà com a candidat Belló, prevere i canonge del lloc, el qual fou elegit i proclamat com a abat de Sant Pere. El 6 de novembre fou redactada l'escriptura de l'elecció i en ella el bisbe dotà el monestir amb l'església veïna de Sant Mamet. Francemir li donà les cases que tenia a la Corriu i l'església de Santa Eulàlia, una vinya, molins, una casa a Tentellatge, un lot de llibres de la Bíblia i litúrgics, bestiar i parament per a la casa. El monestir continuà la seva existència almenys un parell de segles. Ho demostra una donació que feu el comte Borrell l’any 982 i una deixa testamentaria del mateix comte de l’any 993, així com una altra deixa en testament de la dona Rotrudis del 1027. També surt esmentada l’any 1001 en una butlla del papa Silvestre II confirmant els béns al bisbe Sal·la.


Avançat el segle XI hom començà la construcció de l'església actual, la qual s'acabà el segle següent. Sembla però que la comunitat va decaure al final del segle XII, potser a causa d’una revolta protagonitzada l’any 1180 per Bernat des Vilar i el seu pare, els quals foren acusats, davant el bisbe i el capítol de la Seu d’Urgell pels homes de Sant Pere de Graudescales d’haver assolat i destruït “la casa de Sant Pere”

Les edificacions de l'entorn del monestir foren novament reedificades, però ja entrat el segle XIII no hi ha constància de vida monacal en aquest lloc. Segons que es desprèn de les visites arxiprestals dels anys 1312 a 1319, sembla que hi residien un o dos preveres i alguns servents. La quantitat que per la dècima dels seus fruits ha de pagar és irrisòria (trenta sous barcelonins), comparada amb la que havien de pagar la resta de monestirs i fins moltes parròquies de la diòcesi, cosa que indica la migradesa de la seva dotació.



Al segle XV ja només hi ha constància del funcionament de Sant Pere d'Escales o de Graudescales com a parròquia, funció que tingué fins al període situat entre els anys 1593 i 1624, que fou creat i estructurat el nou bisbat de Solsona. La parròquia fou traslladada aleshores a Sant Cristòfol de Busa.

L'església de Sant Pere tingué culte fins a la desamortització. L'antiga església prioral fou abandonada i en estat ruïnós, fins que entre el 1962 i el 1967 s'hi emprengué una campanya d'excavacions i la restauració de l'església, duta a terme per l'arquitecte Camil Pallàs.


Del que fou el conjunt monàstic de Sant Pere de Graudescales avui només resta visible l’església. La totalitat del cenobi ens és ben coneguda gràcies a les excavacions arqueològiques, dutes a terme per Alberto del Castillo.

L'església actual es troba al cantó de llevant del conjunt i es conserva en bon estat. Es tracta d'un edifici d'una nau, capçada per un transsepte, en el qual hi ha tres absis semicirculars, oberts per un simple plec, elevat del central, on es forma un petit presbiteri, delimitat per un arc, i el plec que obre l'absis. La nau i els braços del transsepte són coberts amb volta de canó. En la seva intersecció hi ha una cúpula sobre trompes que es projecta exteriorment en un cimbori octogonal. La cúpula al cim té una obertura circular aixoplugada per un arc que sobresurt de la teulada.

Les proporcions de la nau fan que la planta de l'edifici s'acosti a la de creu grega. El llevant de la nau és acabat amb un absis i als dos braços del transsepte hi ha les corresponents absidioles. La seva ornamentació es redueix a un fris d'arcuacions cegues que recorre els absis


Té tres portals. Al tester meridional del transsepte hi ha oberta una porta de petites dimensions, que devia constituir el principal accés exterior, mentre que a la façana de ponent, hi ha una altra porta, més gran, molt reconstruïda, la qual comunica amb el recinte monàstic. Una tercera porta, al braç de tramuntana del transepte, devia comunicar amb el cementiri.

L'aparell de l'església és format per carreus simplement desbastats i escairats, molt irregulars. Els paraments són nus d'ornamentació. L'edifici ha estat considerat a vegades una obra pròpia de l'arquitectura llombarda del segle XI. Tanmateix alguns detalls de la seva construcció fan pensar més aviat en una obra rural, construïda ja al segle XII.

Aquest conjunt té l'interès excepcional d'il·lustrar un monestir rural alt medieval bastant pobre, amb una estructura arquitectònica força diferent dels conjunts monàstics claustrals. La seva visió sempre m’impressiona pel conjunt de la seva construcció , el riu i l’exuberància dels seus boscos que l’envolten.


Sant Pere de Graudescales és una església romànica declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada