dimarts, 21 de maig del 2019

SANTA MARIA DE ROCAFORT. BAGES. SARCÒFAG DE PERE DE SITJAR

TERRES DEL BAGES

La nostra recerca d’esglésies té majoritàriament la dificultat de no poder conèixer el seu interior. En aquesta ocasió la visita era programada i realitzada per Catalonia Sacra. Van poder accedir a l’interior de l’església de Santa Maria de Rocafort.


El sarcòfag pertany a Pere de Sitjar, senyor del castell de Rocafort. Actualment de la fortalesa només resta algun tros de mur. El sepulcre reposa en una fornícula gòtica sobre dues mènsules antropomòrfiques. La de l'esquerra presenta, en la seva part inferior, un llibre obert amb la següent inscripció: "Aquest document és del honrat en P. De Cigiag, senyor de Roquefort, a qui perdó Deu. Amen. Di(guem) Pater Nostrer". En aquesta mateixa mènsula hi figura l'escut del casal de Rocafort. 

En la part frontal del sepulcre hi ha representats sis personatges en relleu, el mateix Pere de Sitjar, la seva esposa i les dues filles del matrimoni. Son flanquejats per la Mare de Déu, a l’esquerra, a qui preguen agenollats. A la part dreta hi ha la figura d’un sant. Segurament Sant Vicenç que té la funció de presentar-los a Maria. L’església del castell estava sota l’advocació d’aquest sant.

Damunt la tapa del sarcòfag es troba la figura jacent del difunt, que fou l'últim senyor laic de Rocafort. Al no haver descendència masculina la senyora Guillemona va fer donació del castell i el seu terme al monestir de Sant Benet de Bages.



És un sepulcre en forma d’arqueta amb estàtua jacent del personatge, Pere de Sitjar, a la tapa. Vesteix indumentària militar. Té les mans plegades damunt el pit, l’espada a la seva esquerra i un punyal a la dreta. Recolza el peus damunt un gos, com senyal de fidelitat. Trobo alguna dada que em diu lleó?                       

Els plecs del vestit són curiosament concebuts apreciant-se les ones de la vestimenta. Va comentar-se l’existència d’un timpà, a la part romànica de la Seu de Manresa, segurament de la mateixa procedència.

El sarcòfag de Pere de Sitjar és obra de Berenguer Ferrer, picapedrer i escultor de Manresa. Li encarregà Guillemona, vídua de Pere. Hi ha documentats diversos pagaments com les deu lliures barcelonines rebudes el 16 d'agost de 1354 o les cent lliures que l'escultor declara haver rebut de la vídua "a compliment i solució del preu del sarcòfag".

El 18 de juliol de 1356, mossèn Bernat Mateu, rector de Rocafort autoritza el trasllat de les despulles de Pere de Sitjar des del cementiri al nou sarcòfag, emplaçat dins l'església de Sant Vicenç del castell.


Uns cent anys després fou traslladat a l'església parroquial de Sant Maria. Durant la Guerra Civil es portà a la Cova de Manresa per evitar la seva destrucció. Retornà a l'església un cop acabat el conflicte.

De la catedràtica Francesca Español Bertrán hi ha un detallat estudi titulat : «El escultor trecentista Berenguer Ferrer un eslabón más en la penetración del arte francés en Cataluña».

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada