dissabte, 4 de maig del 2019

SANT ANDREU DEL PUIG. BARONIA DE RIALB . NOGUERA

POC A POC PER LA NOGUERA

L’església de Sant Andreu centra el petit nucli del Puig, avui totalment abandonat, tret d’una casa de Turisme Rural.


Al segle XI es van construir majoritàriament les esglésies romàniques de la Baronia de Rialb. Hi ha certa confusió sobre el temple, ja que hi ha molts documents on no hi ha clar si es refereixen a aquest o al de Sant Martí  de Tarabau. Tots dos pertanyien a un territori anomenat Rialb Sobirà i per aquest motiu en moltes ocasions es confonien els dos edificis. Sembla ser que la parròquia del Rialb Sobirà que apareix documentada en la consagració de Santa Maria de la Seu d’Urgell caldria identificar-la amb Sant Andreu del Puig.

En 1574, Sant Andreu del Puig depenia de la parròquia de Sant Martí de Tarabau. En el segle XVII es troba documentada la situació a la inversa y Sant Martí era una sufragània de Sant Andreu. Actualment cap de les dues manté la condició de parròquia.

El temple que podem veure en l'actualitat és el resultat de nombroses modificacions fetes en un edifici de finals del segle XI o potser inicis del segle XII. 

El canvi més destacat va ser la supressió de la capçalera original, probablement un absis semicircular llombard, per una capçalera plana i rectangular situada més a l'est, aprofitant una finestra romànica de doble esqueixada En el mur sud encara podem veure l'arrencada de l'antic absis. També es van afegir dues grans capelles a la banda nord.


La nau estava coberta per una volta de canó, reforçada per dos arcs torals, un d'ells adossat al mur oest. Actualment hi ha una coberta de maons.

Sens dubte, la part més interessant del temple és el mur sud. S'hi conserva la decoració llombarda. Sota el ràfec de la teulada hi ha un fris de dents de serra. A continuació hi ha una motllura bisellada i un segon fris de dents de serra. La decoració es completa amb grups de tres arcs cecs, separats per lesenes.

El tram més occidental té fins a vuit arcs cecs, ja que no hi ha lesena per la presència de la porta d'entrada. Òcul per a il·luminació del nou cor. Aquesta està formada per un senzill arc de mig punt adovellat. A la porta es conserva el tirador de tradició romànica.

El campanar de torre de planta quadrada s'aixeca sobre la nau en l'angle sud-oest i va ser afegit posteriorment. Té un fossar encerclat a migdia. Mostra una coberta única a dos vessants.

Tota la teulada de l’edifici és cobert de teules.


Sant Andreu del Puig de Rialb és una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada