divendres, 27 d’abril del 2018

SANT ESTEVE DE PARDINES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS

El poble de Pardines (118 h. 2005/ 1226 m.alt) era anomenat antigament, i moltes vegades de forma despectiva, Vilatinyós, nom que prové d’un antic llinatge i mas documentats des del 1280. La vall de Pardines és travessada per un antic camí ral, de Ribes a Camprodon, que segueix fins al seu orígen el curs del Segadell.


Prop de l’església hi ha unes ruïnes antigues, pertanyents a un edifici medieval, que hom ha atribuït a un antic castell, potser sobre el casal on residien els vells vescomtes de Cerdanya, al principi del segle XI.

Antigament el recinte fou emmurallat i encara són visibles les restes d’un dels portals que donaven accés al poble. Es mantenen dempeus tres arcades i també una antiga torre circular.

El lloc de Pardines apareix documentat per primera vegada en l'acta de consagració de la Seu d’Urgell, de finals del segle X. El dia 1 de Juliol de l'any 988, el comte Borrell II i els bisbe Sala de la Seu d'Urgell es van intercanviar algunes possessions, entre les que es trobava el temple de Sant Esteve de Pardines. 

El temple original es va modificar per primera vegada em el segle XVI, quan es va fortificar l'absis, construint una torre defensiva al seu damunt. Aquesta torre formava part de la muralla que envoltava el nucli urbà.
 
De fet l'absis és l'única part romànica que es conserva, ja que en el segle XVIII es va reformar completament el temple. En aquesta reforma es va canviar l'orientació de la nau, que ara és de nord a sud.

El nou temple és una nau rectangular de quatre trams coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt i tres capelles a banda i banda. El cor té una barana de balustres de fusta que descansa en un arc carpanell.

En una de les capelles del costat est, s'obre una porta, que comunica amb l'absis romànic. Aquest té planta semicircular i és totalment llis. Es pot diferenciar clarament la part sobrealçada en el segle XIV de la romànica. Aquesta darrera està realitzada amb carreus regulars i ben polits. En la part superior es conserven les mènsules on es recolzava l'antiga teulada.

Damunt l’absis es va aixecar al segle XIII una torre de defensa que ara fa funcions de campanar. En la part central del tambor absidal s'obre una finestra de doble esqueixada i que en la part exterior està protegida per un arc de mig punt. El campanar és obert amb dues finestres d'arc de mig punt. Un rellotge d'esfera es troba al centre a mitja alçada.

El frontis actual orientat a migdia presenta un parament de carreus mitjans de pedra blanquinosa irregulars, ben escairats i disposats en filades; els murs laterals de la nau s'han aprofitat dels de l'antiga muralla del poble. El portal és rectangular i classicitzant amb la llinda motllurada i pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als brancals; un arc de mig punt al seu damunt deixa un timpà nu, avui (2004) en mal estat.

Una rosassa està situada força amunt sota de la cornisa angular.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dimecres, 25 d’abril del 2018

SANTA MAGDALENA DE PUIGSAC. PARDINES. RIPOLLÈS

TERRES DEL RIPOLLÈS

Santa Magdalena de Puigsac, també coneguda com a Santa Margarida de Pardines, és una capella isolada situada al nord de la Serra Cavallera, a prop del nucli de Puigsac, al municipi de Pardines. 


Santa Magdalena de Puigsac va ser consagrada el 15 d’octubre de 1176 pel bisbe d'Urgell, Arnau de Preixens. Va ser construïda pel baró Bernat a causa del precs del veïns del lloc.

Al segle XVIII va ser molt transformada, afegint-li dues capelles laterals, eliminades en la restauració, que donaren a la planta la forma de creu i també s'obrí a la façana sud un nou portal d'accés. 

Actualment aquests elements barrocs han desaparegut, excepte el portal, degut a la restauració portada a terme per l'arquitecte Joan M. de Ribot.


L'església romànica és d'una sola nau rectangular i allongada, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, i absis semicircular amb volta de quart d'esfera. La finestra absidal i el portal original de migjorn són de doble arquivolta. Tant l’absis com la coberta són de llicorella, la pedra del país.

La part de l'edificació que es conserva en el seu estat original i que ha estat menys manipulada és el parament exterior nord del mur de la nau. Des de l'absis fins a mitja nau, els murs han estat despullats de l'arrebossat, seguint l'altra meitat, arrebossada i pintada de blanc.


Al mur de ponent hi ha una portal rectangular amb llinda de pedra i un ull de bou del segle XVIII, i el campanar de cadireta de dos ulls.

L'atri d'estructura de fusta que precedeix l'entrada original és un afegit que no forma part del temple original. El paviment de l'església ha estat substituït per rajoles de gres de color marró.

A l'interior es conserva una imatge de Sant Antoni de Pàdua, de fusta policromada, realitzada al segle XVIII.

És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

divendres, 20 d’abril del 2018

SANT QUIRZE I SANTA JULITA DE SUBIRADELLS. TARADELL. OSONA

TERRES D'OSONA

Aquesta petita capella la trobem a un extrem de la urbanització de la Miranda de la Plana o La Roca, i sobre el torrent de Sant Quirze. Envoltada d’arbres i al costat d’una gran plaça.


L’ermita es troba dins el que fou l'alou de Subiradells en un principi devia ser una construcció pre-románica segons consta en un document de 989 en que el noble Eldemar fa una deixa per refer la capella.

L'edifici actual el manà construir Guillem de Taradell l'any 1095 per ordre del bisbe de Vic, amo de Subiralles. El S.XIII tingué un sacerdot beneficiat i passà a la cura i patronat dels amos de la Madriguera.

Als segles XVII i XVIII fou mutilada i transformada. L'any 1936 fou profanada i es va tancar el culte, el qual fou restablert fins a l'any 1967 en què els propietaris del lloc en motiu de la urbanització "Miranda de la Plana" també “de la Roca”  la varen restaurar i cedir a la parròquia

La petita església és un edifici d’una sola nau rectangular de petites dimensions. A llevant hi ha un absis de forma semicircular, és cobert amb lloses que descriuen cercles concèntrics. El mur de ponent presenta un òcul i un campanaret d'espadanya damunt el capcer, cobert a dues vessants i amb campanes i refondit en el mur. 

La part de tramuntana és cega. Per tant les úniques entrades de llum són l'òcul de ponent i la finestra amb esplandit a l'absis. La nau també és coberta amb lloses.

L'aparell constructiu és força regular i està format per gresos grocs, grisos i rogencs.


Sempre ha estat dedicada a Sant Quirze i Santa Julita i la presideix una imatge d'alabastre dels màrtirs Santa Julita i del seu fill Quirze, obra de l'escultor taradellenc Josep Ricart, feta l'any 1960.

Sant Quirze de Subiradells és una ermita  inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dimecres, 18 d’abril del 2018

SANT ESTEVE DE MÚNTER. MUNTANYOLA. OSONA.

TERRES D’OSONA.

Múnter és un poble (52 h.2009) de població disseminada situat al sector de la plana de Vic entre Malla, Tona i Muntanyola.


L'església de Sant Esteve de Múnter està situada en mig d'una vall, sobre un rost, encerclada per les muntanyes del Clascar de Mall, serrat del Vilar i el Pla de Tona i és parròquia d'un grup de masies disperses

L’església parroquial de Sant Esteve, en part romànica (segle XII), és esmentada (Montari) ja el 929. Resten, sobre el mas Castellar, les ruïnes de l’antic castell de Múnter, que fou de diversos senyors, fins que al segle XIII passà a les mans dels Brull, i al XV a les dels Alta-riba i llurs successors els Clariana i Sentmenat (creats comtes de Múnter el 1698). El 1840 Múnter fou annexat al municipi de Muntanyola.

L'església es documenta l'any 965, quan una dona anomenada Fredesinda i els seus fills vengueren a Odó i la seva muller Ercolda diversos béns situats a la vila de Múnter que afrontaven per llevant amb la casa de Sant Esteve.

Les funcions parroquials es documenten el 1119 i es confirmen en les llistes parroquials anteriors a l'any 1154. A més de l'altar del patró de l'església s'hi venerava de Santa Maria documentat el 1357. L'edifici fou renovat el segle XII.

L'any 1564 es substituí el retaule de l'altar major, obra de Ramon Puig, per un altre de neoclàssic. La porta d'entrada, emplaçada en el seu lloc primitiu, fou modificada l'any 1613. El campanar és contemporani de l'església i té la part superior modificada. L'any 1918 s'ensorrà la primitiva coberta que es substituí amb una altra que no s'avé amb l'estil de l'edifici que exhibeix una part important d'elements abarrocats que no lliguen amb els elements romànics originals.


Edifici d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular, en el qual les finestres han estat cegades. En conjunt el temple ha estat molt reformat. Al sud-est de l'absis hi ha afegida una sagristia. Les parets laterals estan desgruixades formant quatre fornícules, dues a cada banda, per a ubicar quatre altars. Les finestres són noves.

A la quarta part de la volta de canó pel cantó de ponent es veu un reforçament de volta de punt d'ametlla i unes parets per aguantar el campanar de base quadrada que presenta una configuració barroca, tradicional a la plana de Vic. 


A la paret del fons de l'església hi ha un cos intermedi amb la rectoria que serveix per a comunicar-s'hi i per pujar sobre la volta al peu del campanar.

A la paret de migdia hi ha la porta d'entrada rectangular, amb marc de pedra picada amb d’espedaçat barroc i carreu encoixinat, molt curiosa. Les parets de l'absis i el mur de tramuntana són els més sencers i corresponen a l'obra original; el carreu és petit i molt irregular.

Text i recull dades: Miquel Pujol mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

divendres, 13 d’abril del 2018

SANT SEBASTIÀ DE VIC. OSONA

TERRES D’OSONA

L’ermita de Sant Sebastià està situada en un dels espais més privilegiats de la plana de Vic. Dalt d’un turó a 770 d’altitud, les vistes des de la contrada són impressionats. La seva situació ens permet una esplèndida panoràmica de les serralades del Montseny, les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu. Fins i tot, en els dies més clars, no només es pot veure la ciutat de Vic, sinó també poblacions com Manlleu, Roda de Ter o Taradell


Encara que està a la demarcació de Sant Joan del Galí i depèn de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer des de sempre, el seu terme municipal és la ciutat de Vic.

Del seu origen se’n sap molt poca cosa, com la majoria de capelles dedicades a Sant Sebastià es devia construir amb motiu de les pestes que assolaren els nostres territoris a principis del segle XVI, fou un temps en que es van aixecar moltes ermites arreu.

Està documentada des de l'any 1522, citada pel bisbe de Vic Joan de Tormo com a Sant Sebastià de Riuprimer.  Llavors es devia estar construint o feia poc que es devia haver aixecat. Posteriorment trobem altres esments en les visites pastorals dels anys 1589 i 1596, quan ja consta que té annexa una casa per a l’ermità.


L'ermita de Sant Sebastià té una única nau, sense absis ni cor i una façana amb un portal amb dovelles, que va ser reformada el segle XVII.

El campanar és de planta quadrada amb quatre finestrals d'arc de mig punt. Si bé la capella de l’ermita data del segle XVI, la resta de l’edifici i el seu característic campanar són del segle XVIII. Aquestes parts s’enlairaren en agraïment a la miraculosa intervenció de Sant Sebastià per haver acabat amb una epidèmia de pesta.

L’interior és cobert amb volta de creueria i conserva un retaule dedicat a Sant Sebastià.

Els murs són construïts amb pedra arrebossada i els elements de ressalt estan fets de pedra picada. A llevant, i en angle recte amb la capella, hi ha el mas o casa de l’ermità adossada.

Ha estat declarada Bè Cultural d'Interès Nacional, segons resolució del Departament de Cultura de la Generalitat de finals del gener 2011.


A més ostentarà la categoria de Lloc Històric a causa de l'anomenat Pacte dels Vigatans signat aquí el 17 de maig de 1705 quan Mn. Llorenç Tomàs i Costa, rector de Santa Eulàlia de Riuprimer, canonge i vicari capitular de Vic, va acollir una reunió secreta de prohoms de la Plana que es comprometeren a bastir una tropa de sis mil homes en suport de l'arxiduc Carles d'Àustria en contra del rei espanyol Felip V, a l'inici de la Guerra de Successió. Comprometent-se a respectar Carles III i les lleis catalanes, segellant-ho posteriorment al Tractat de Gènova.

Unes escultures en ferro recorden els prohoms i la seva historia.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dimecres, 11 d’abril del 2018

SANT PERE DE RODES. PORT DE LA SELVA. ALT EMPORDÀ



Passen els segles
més les dues torres
S’alcen solemnes.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

divendres, 6 d’abril del 2018

SANT LLORENÇ D’OIX. MONTAGUT I OIX. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Oix és un poble (102 h. 2009/413 m alt.) del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa). És situat a llevant de la serra del Talló, a l’esquerra de la riera d’Oix. Gran part de la seva població és disseminada.


L'església parroquial del poble d'Oix s'emplaça a l'extrem sud de la població amb la façana nord formant mitgera amb altres edificacions



L'església és esmentada ja el 937 , quan Sunyer en féu donació al monestir de Riudaura anomenada com "Sancti Laurentii de Evo". (el 977 el lloc és citat Ovoxo). Refeta fou consagrada el 1017. La toponímia passà a convertir-se posteriorment en "Evol" (1017), "Uxo" (1213) i "Uxio" (1362).

A mitjans del segle XVIII, amb ocasió d'una visita pastoral a Oix, el Bisbe de Girona, Baltasar de Bastero i Leó, ordenà que es destruís la trona de pedra existent i es canviés per una de fusta i, també, va fer destruir un relleu molt indecent que hi havia al presbiteri, segurament una representació d'Adam i Eva.

Sant Llorenç d’Oix és un edifici romànic del segle XII. Es va sobrealçar en temps posteriors per necessitats defensives. Té una sola nau amb volta de canó apuntada. A llevant hi ha un àbsis semicircular, sobrealçat. Presenta fris de dents de serra trencat per mènsules ornamentades, cornisa i finestra central amb dos arcs en degradació.

A migjorn, hi ha una cornisa, dues finestres i la porta d’entrada, amb arcuacions i llum rectangular. Aquesta porta que presenta diversos arcs en degradació i llinda es va obrir el 1977, arran d’unes obres de restauració fetes per la Diputació de Girona. En aquestes obres es va prescindir de la porta que hi havia a ponent de l’edifici i la nova porta es va portar de l’església de Santa Maria de Castella de Muntanya.

A migdia, també trobem quatre cartel·les alineades que en temps passats havien sostingut una galilea romànica. El campanar, situat a l’oest, era d’espadanya de doble obertura. Posteriorment es va convertir en torre. Al nord hi ha habitatges adossats a la paret.


La porta de fusta clavetejada amb forrellat decorat amb motius geomètrics i amb forma de cap de drac no és la pròpia sinó que pertanyia a l'església de Santa Maria de Castellar de la Muntanya.

La pica baptismal conservada a l'interior del temple, és d'època romànica. Té forma d'olla, i presenta unes característiques senzilles sense cap tipus d'ornamentació. 

L'escut d'armes de la noble família de Barutell, es conserva a l'interior del temple. La família, en el decurs del segle XV, va deixar el castell de Bestrecà i es traslladà al poble d'Oix.


L’església va conservar, fins el 1936, un retaule del segle XVI i una taula sobre una escena de la vida de Santa Bàrbara. Aquesta última es troba en el Museu Parroquial de Sant Esteve d’Olot.

Sant Llorenç d'Oix és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

dimecres, 4 d’abril del 2018

ERMITA DEL REMEI. BEGET. ALTA GARROTXA

TERRES DE CAMPRODON

Circulàvem en direcció a Beget, quan ens va sorprendre gratament la presencia de l’ermita del Remei, situada dalt d’un petit monticle molt a prop del marge de la carretera. Des del mateix lloc s’inicia una ruta a peu que porta fins a Camprodon.


L'ermita del Remei, més coneguda per la gent del país com "La Capella" o també “La Capelleta”  (abans dedicada a sant Sebastià), està ubicada al costat del poble de Beget, pel cantó de solell del puig anomenat el Rost.

La petita capella depèn de la parròquia de Beget, segurament va ser erigida amb motiu d’alguna celebració. Unes dades ens parlem d’una obra popular dels segles XVII- XVIII.


És una menuda edificació d'una sola nau i absis semicircular orientat al sud. Pel costat de llevant veiem dos ulls de bou i la sagristia annexa a la capella.

La porta d’accés està orientada al nord, amb una finestra al cantó esquerre i el campanar d'espadanya d'un sol ull, amb campana. Hi ha una pedra, potser d'una reconstrucció, que porta la data 1769.


A l'interior l'absis semicircular està tapat pel retaule. L'altar porta la data 1864 pintada. Hi ha quatre imatges de fusta, talles possiblement corresponents a l'època de l'altar, que corresponen a sant Sebastià, antiga advocació de la capella, sant Grau, santa Llúcia i la mare de Déu del Remei.

L'ermita del Remei és un edifici inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau