dijous, 27 de febrer del 2025

SANT ROMÀ DE MIÀNIGUES. PORQUERES. PLA DE L’ESTANY

 PASSEJANT PLA DE L’ESTANY 

Hi ha constancia que la parròquia de “Millianicas cum ecclesia Sancti Romani” fou cedida a Banyoles l’any 957, pel bisbe Arnulf de Girona, amb motiu de la consagració de l’església abacial, que posteriorment li seria confirmada al monestir amb els noms de milleanicas (1086) i millanicas (1017, 1019 i 1175). Posteriorment el topònim evolucionaria a mianachas (1326) i miànegues (1372). En nomenclàtors diocesans del segle XIV apareix també amb el nom de "Sancti Romani de Mianicis".

 

De l’antic temple romànic no queda cap vestigi i l’actual edifici és una obra barroca del segle XVIII construida sobre la primitiva església del segle XII. 

Sant Romà és l'església parroquial del veïnat de Miànigues de Porqueres. També s'hi venera a sant Llop qui dona motiu a les festes que s'hi celebren el primer cap de setmana de setembre. 

Església de planta rectangular i coberta de teula a dues vessants. Interiorment s'estructura en una sola nau, amb capelles i annexes laterals i absis pentagonal. A l'interior, l'església és coberta per volta de canó amb llunetes i, a banda i banda de la nau, s'obren capelles laterals amb arcs de mig punt sobre impostes motllurades. 

La façana principal presenta una portalada  de l’any 1783 amb brancals i llinda de pedra emmotllurada i, a sobre, una fornícula amb petxina. Al centre hi ha un rosetó i la façana acaba amb una cornisa curvilínia. La torre campanar és de planta quadrada amb la part superior rematada amb cornisa i merlets. Les parets portants són fetes amb carreus irregulars de pedra de Banyoles. A les cantonades i al voltant de les obertures, els carreus són ben tallats. 

Sant Romà de Miànigues és una església amb elements romànics i barrocs inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica i Viquipèdia

dimarts, 25 de febrer del 2025

SANT ESTEVE DE SORDS. CORNELLÀ DE TERRI. PLA DE L’ESTANY

 CAMINANT PLA DE L’ESTANY 

L'església parroquial de Sant Esteve de Sords és situada al costat esquerre del Terri, formant amb el comunidor, la rectoria i alguna casa més un conjunt esglaonat sobre el riu. La resta de cases del poblet de Sords són masies disseminades. A pocs metres hi ha l’antic pont medieval de tres arcs de mig punt (pont de Sords) que  fins fa poc creuava el Terri. 

Sant Esteve de Sords, al comtat de Girona, és esmentat el 985 com a «Sancto Stephano quod est in villa Surdis». Més endavant, el 1074, es troba citada una «turis quem vocant Surdis ultra rivum Sterrie». Cal destacar els sis focs reials i els disset eclesiàstics registrats en el fogatge de l'any 1359 i també la participació de parroquians de Sords en l'assalt del call jueu de Girona el 1391. En el nomenclàtor d'esglésies del bisbat de Girona del segle XIV també apareix l'«Ecclesia Parrochialis Sancti Stephani de Surdis».

Abans de les nombroses transformacions sofertes, sobretot al segle XVIII, era una edifici d'una nau, capçada a llevant per un absis semicircular. La nau va ser sobrealçada i prolongada cap a ponent, doblant-se pràcticament la seva longitud i es crearen capelles laterals, un campanar molt alt de planta quadrada, segurament construït en diferents etapes i una nova façana. 

Molts carreus de la vella església van ser aprofitats per a la construcció de les reformes. El portal és fet amb dovelles que inicialment donarien la forma d'arc de mig punt, posteriorment retallat. De l'estructura romànica resta l'absis i bona part dels murs de migdia i tramuntana, si bé aquest darrer és amagat per la sagristia. 

Al centre de l'absis hi ha una finestra centrada de doble esqueixada i factura senzilla, com tot el parament exterior que mostra un aparell de carreus ben tallats de pedra sorrenca, coronats per una imposta de quart de bordó (ressalt de quart de cercle en una motllura). 

Tant la disposició de la planta com els elements constructius situen la part romànica d'aquesta església entre la segona meitat del segle XII i les primeries del segle XIII. 

Els comunidors tenen un origen relacionat amb les creus de terme. Des del comunidor, que tenia obertures als quatre vents, el rector demanava la protecció divina contra les tempestes i les pedregades. El comunidor de Sords es pot datar entre els segles XVI a XVIII. És una torre de planta quadrada que precedeix l'entrada a l'església. El comunidor pròpiament dit es troba a la primera planta de la torre, al qual s'accedeix per unes escales exteriors. 

El conjunt de Sant Esteve de Sords esta catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Viquipèdia

dijous, 20 de febrer del 2025

SANT QUIRZE I SANTA JULITA DE MERLANT. PORQUERES. PLA DE L’ESTANY

 PASSEJANT PLA DE L’ESTANY 

L'ermita de Sant Quirze i Santa Julita de Merlant és situada a la muntanya de Ginestar que separa la vall del Tort i la de la riera de Garrumbert. 

El lloc de Merlant és documentat per primer cop l'any 979 com a «Meridante». Aquest mot, derivat de «Merdant», té el seu origen en l'adjectiu llatí «merus» que significa pur, clar que es devia aplicar a l'aigua del torrent que passa per l'indret. L'església era propietat del monestir de Sant Esteve de Banyoles i depenia del bisbat de Girona i del comtat de Besalú. L'any 1097, en una butlla papal, Urbà II donà l'església de «Sancti Quirici et Sancti Iuliani de Meritania» al monestir de Banyoles. Aquesta possessió va ser confirmada l'any 1174 en una altra butlla papal, en aquest cas d'Alexandre III.


Saquejada durant la guerra civil van desaparèixer una majestat, una taula amb pintures romàniques i les campanes entre altes béns, va ser restaurada el 1942 per Francesc Gallifa i Rifà. El 1952, l'artista barcelonina Anita Solà d'Imbert la va decorar amb unes pintures sobre la vida de sant Quirze i santa Jovita. Entre el 1983 i el 1985 s'hi feren obres de restauració impulsades pel Centre Excursionista de Banyoles. 

 Petita església d'una sola nau rectangular amb volta de canó lleugerament apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular llis, coronat exteriorment per una imposta de cavet. A l'eix de l'absis, sobre la porta i el mur de migdia hi ha finestres de doble esqueixada amb arc de mig punt i llinda monolítica. 

L'aparell és realitzat a base de carreus ben tallats de pedra sorrenca. La portalada és d'arc de mig punt amb dovelles grosses i llargues i un guardapols sobre dues petites mènsules; corona aquest conjunt una espadanya de dos ulls aixecada amb dos arquets tardans, a part d'una coberta de construcció molt elemental construïda aixecant dos pilars sobre la volta. L'església actual, per les seves característiques arquitectòniques, s'ha de considerar com una obra del segle XIII. 

Davant de l'ermita, a la dreta de la portalada d'accés, es troba un pedró conegut com a pedró de Merlant. És compost per una base cilíndrica feta de morter que aguanta una gran pedra de molí monolítica, a sobre de la qual hi ha una creu pàtea allisada i arrodonida de ferro forjat. El pedró tradicionalment es feia servir com a punt de partida de les processons i per fer la benedicció del terme, demanant la protecció divina sobre les collites. 

L’ermita de Sant Quirze i Santa Julita de Merlant esta catalogada com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia


dimarts, 18 de febrer del 2025

SANT MIQUEL SESVINYES. SERINYÀ. PLA DE L’ESTANY

 PASSEJANT PEL PLA DE L’ESTANY 

L'església de Sant Miquel Sesvinyes és emplaçada en plena serra de la Boscarra, al veïnat de Casals, a la part central del terme de Serinyà, a poc més d'un km. al sud-oest del nucli de Serinyà, sobre un petit turó i presidint el veïnat que és de cases disperses. És adscrita eclesiàsticament a la parròquia de Sant Andreu. 

Les primeres notícies d'aquesta capella romànica daten de l'any 1282 però possiblement el seu origen es remunta als segles X-XI. Fins no fa gaire temps, s'hi custodiava una talla romànica de fusta policromada de la Mare de Déu amb l'infant que actualment es troba desapareguda. Se'n conserva una fotografia feta per Francesc Montsalvatge a principis del segle XX. 

L'ermita de Sant Miquel Sesvinyes és una petita construcció d’una nau coberta amb volta apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular que té una petita finestra de doble esqueixada en el centre. La porta d'arc de mig punt format per grans dovelles de travertí d'Espolla, és situada a la façana de ponent. Té una espadanya d'una sola obertura amb un teuladí a dos aigües i una finestra sobre la porta. 

L'aparell és de pedra sorrenca de dimensions variades, d'uns 12 X 15 cm, disposada irregularment, fora de la façana de ponent, on les filades i les dimensions són més regulars. Cal fer notar, en aquesta façana, dos grans carreus situats a la base dels dos angles extrems, fet que podria indicar l'existència d'una construcció molt anterior, (segles X-XI), a l'època corresponent a l'aparell d'aquest mur i la porta, que, juntament amb el campanar, foren refets segurament al segle XII. 

 A la façana nord sobresurt una capelleta, mentre que a la façana sud es conserven tres contraforts que indicarien que l'església havia estat adossada a una masia. La porta de fusta conserva un forrellat amb forma de cap de dragó. 

Sant Miquel Sesvinyes esta catalogada com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Viquipèdia

dijous, 13 de febrer del 2025

SANT JULIÀ I SANTA BASILISSA DE CORTS. CORNELLA DE TERRI. PLA DE L’ESTANY

 PASSEJANT PLA DE L’ESTANY 

El veïnat de Corts és situat a la vora dreta de la riera de Matamors, en un petit promontori. 

La seva església, dedicada a Sant Julià, és dins el petit nucli del veïnat i s’hi accedeix per un recinte tancat, formant un espai anterior a la porta principal clos pel cementiri i un mur de tanca. 

Sembla que la primitiva església fou arrasada pels hongaresos entre el 924 i el 930. El 1017 ja hi era dreçat, però, un nou edifici. El 1019 fou cedida a la canònica de Girona, cessió que fou renovada l’any 1143. El 1103, tanmateix, els feligresos havien lliurat un nou temple al bisbe Bernat Humbert, reservant-se un sacrarium o sagrer cadascú. 

L’església parroquial de Sant Julià de Corts és un edifici de nau rectangular que s’eixampla lleugerament a mesura que s’acosta a la façana, capçada a llevant per un absis semicircular. La nau és coberta amb una volta una mica apuntada i l’absis, amb el tradicional quart d’esfera. 

Al mur de tramuntana s’afegí una nau lateral coberta amb dues voltes de creueria, que s’obren a la central a través de dos arcs escarsers. També hi ha la sagristia, que cobreix una part de l’absis. 

La nau i l’absis han estat sobrealçats i a l’angle nord-oest es va afegir una torre campanar de planta quadrada amb dos nivells d’obertures a cada una de les cares. Al primer nivell n’hi ha una, àmplia, amb un arc de mig punt adovellat, mentre que al segon nivell n’hi ha dues, més petites, amb arcs escarsers. L’accés s’efectua mitjançant una escala exterior situada entre dos contraforts. 

La realització del campanar és coetània d’una sèrie de reforços —arc interior i contraforts— i d’una important reforma del pla de la façana, que va ser ampliat lateralment i vertical. El nou aparell restà lligat al vell pels angles, de tal manera que de la façana original roman l’entorn de la portalada principal. També va ser substituït l’angle sud-oest de la nau.

A l’interior, l’aparell és, en general, regular, fet amb carreus de travertí del pla de Banyoles, ben tallats, si bé hi ha algun parament renovat. 

Una imposta de tronc de piràmide invertit volta l’absis i els murs laterals de la nau. Sobre la imposta l’aparell de la volta disminueix de dimensió, de regularitat i de qualitat, la qual cosa fa pensar en alguna renovació posterior. 

El traspàs entre l’absis i la nau s’efectua mitjançant un arc apuntat; al fons de l’absis hi ha una finestra, lleugerament descentrada, adovellada amb un arc de mig punt i d’esqueixada simple oberta cap a l’interior. Al mur de migdia n’hi ha una altra d’iguals característiques però de doble esqueixada. 


La portalada principal, un dels elements més interessants d’aquest edifici, presenta dos arcs en degradació de mig punt amb dovelles decorades, l’exterior de les quals recolza sobre sengles impostes sobresortides que, al seu torn, descansen sobre els capitells de dues columnetes laterals. El fust és llis i la base té com a suport un plint rectangular, que descansa sobre els muntants de la porta i formen part del mur de l’edifici. No hi ha timpà. Els elements més interessants d’aquesta portada són els dos capitells i les arquivoltes, on se centra el treball de l’escultura, sobretot a les dovelles, que constitueixen l’arquivolta interior, i en la part esquerra de l’exterior. 

Sembla, doncs, que podem datar aquesta portada, d’acord amb les seves característiques, en un moment del romànic tardà. La seva estructura és paral·lela a la d’altres portades d’esglésies d’aquesta època. 

A la porta es conserva una ferramenta en gran part original i un forrellat acabat amb cap de serp. 

La ferramenta de la porta de Sant Julià de Corts presenta cinc jocs de tiges amb volutes a cada batent. El tipus de decoració segueix la tradició romànica.

 El forrellat és format per una gran balda sostinguda per quatre passadors senzills. L’acabament del braç, corbat com el mànec d’un bastó, té forma de cap de serp o drac. La boca és oberta i mostra dues fileres de dents de serra. Sobre el front té uns ulls buidats molt sobresortits. Aquest animal, de connotacions negatives, devia avisar de l’incompliment de qui, sense estar-ne autoritzat, volia obrir la porta. 

Sant Julià i Santa Basilissa de Corts és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica

dimarts, 11 de febrer del 2025

SANTA MARIA DE PORQUERES. PLA DE L’ESTANY

 PASSEJANT PLA DE L’ESTANY 

L'església parroquial de Santa Maria de Porqueres està situada vora l'estany de Banyoles, a l'altre costat d'aquesta població, davant de l'antic castell de Porqueres i al costat de l'edifici independent de la rectoria. En un costat té el cementiri i, al davant, un antic comunidor.

L'antiga església de Porqueres era dedicada a Sant Llorenç i estava situada en un lloc diferent. Documentada des del 906, data en què era possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Quan es va començar a construir l'actual temple, aquest era dedicat a Sant Llorenç i Santa Maria, i posteriorment va pertànyer al monestir de Sant Esteve de Banyoles, com consta en documents dels anys 1097 i 1172. L'any de consagració de l'església pel bisbe de Girona Ramon Orusall (o Urusall) 1182, aquesta era dedicada només a Santa Maria.

Dia de joia per a la parròquia degué ésser el 13 d'abril de 1182. El temple acabava de construir-se. El bisbe Ramon Guisall de Girona el consagrà i dedicà solemnement al culte. En un document signat amb aquesta avinentesa, el prelat disposà que el culte se sostingués amb els delmes dels terrenys que es trobaven des de Quadroc, a l'orient, fins a la muntanya de l'Espill, a ponent, i des de l'Estany fins al terme de la parròquia de Serinyà. 

El bisbe posà església i cementiri sota la protecció de la Pau i treva de Déu, de manera que en el circuit de trenta passes al seu voltant hom estigues segur de no ésser víctima de cap mena de violència. I manà que la parròquia estigués sotmesa a la seu episcopal de Girona, de la que rebria els olis sants, necessaris per a l'administració dels sagraments.. 

Al segle XIII (1210), l'església s'independitza del Senyor del Castell. En el segle XVI apareix amb el nom de "Sancta Maria de Porcherus". L'any 1786 es va construir el nou campanar substituint l'antic d'espadanya. El 1797 es va construir un retaule per l'altar major amb estil rococó. 

La volta interior actualment és de rajola arrebossada. Substitueix l'original de pedra que degut a les empentes que provocava als murs es va badar. L'actual es va construir a les reformes que van començar l'any 1953. 

Està dedicada a Nostra Senyora de l'Assumpció i té dedicats uns Goigs,


 
L'edifici actual, del segle XII, és d'una nau de grans dimensions de planta rectangular i coberta amb volta de canó sobre arcs torals, i absis semicircular molt allargat. La il·luminació prové de les quatre obertures de doble esqueixada situades simètricament a la nau. La tipologia de l'absis a l'interior és ben singular: tres absidioles, a més de dues capelles laterals de planta rectangular en el tram de l'ingrés, s'obren dins del gruix del mur. Totes les absidioles s'obren amb arcs peraltats sobre que descansen sobre capitells decorats. Una imposta ornada amb palmetes recorre el conjunt a l'arrencada de la volta de quart d'esfera. 

L'absis és separat de la nau per un arc triomfal, que havia estat de ferradura, que descansa sobre columnes. Aquest arc adovellat és recorregut per una motllura de mitja canya totalment treballada. Els capitells i les impostes són decorats amb figuracions de Déu creador i del pecat original. La façana és coronada per un potent campanar d'espadanya, sobre la portalada, del segle XVIII, adossat l'original que queda amagat al seu darrere. Les parets portants són de carreus ben tallats amb una cornisa de pedra sobre mènsules que recorren tot el perímetre exterior, sota el ràfec de la coberta. A l'esquerra de la porta d'entrada resta la pica baptismal romànica, obrada en pedra de Banyoles, i sense cap mena de labor d'escultura.

D'aquesta església provenen una sèrie d'imatges barroques: actualment guardades en el Museu d'Art de Girona. 

La portalada és formada per un cos d'un metre de gruix adossat a la façana principal. És construït amb carreus de pedra de Banyoles, ben tallats, i queda acabat superiorment amb una cornisa sobre mènsules. Presenta quatre arquivoltes en degradació, lleugerament peraltades. 

L'arquivolta exterior presenta forma de ferradura i conté ornamentacions de caràcter geomètric en zig-zag. Els dos arcs centrals descansen sobre columnes iguals dos a dos, i presenten motius ornamentals procedents del món vegetal en els àbacs i capitells. L'àbac interior està decorat amb figures de lleons. Un fris amb medallons esculpits emmarca la porta, d'arc de mig punt. La portalada està limitada a la seva part superior per una cornisa volada amb un ampli bisell. L'arquivolta de l'entrada presenta una sèrie de 22 medallons ornats que fan referència a diferents temes de caràcter vegetal, animal i humà. La porta és de fusta amb elements de ferro forjat en forma d'espiral, i el pany en forma de serp.

 A la portalada es deu que l'església de Porqueres fos declarada monument nacional l'any 1931. Sobresurt ben bé un metre del pla de la façana, i així es diferencia de la majoria de les portalades de l'època, esqueixades dins del mur. 

Molt s'ha dit sobre els arcs de ferradura de Porqueres i el seu possible parentiu amb models visigòtics, àrabs o mossaràbics. El cert és que la forma de ferradura no té gaires parions a les nostres comarques; utilitzat a finals del s. XII degué constituir una mena d'arcaisme enyoradís de formes aleshores ja depassades. 

El presbiteri és l'indret exclusiu on es realitzen els sants misteris. El grandiós arc triomfal que separa la nau, destinada al poder fidel, de l'entorn de l'altar, subratlla la sacralitat de l'àmbit del fons del temple. 

L'altar, cap al qual convergeix l'atenció dels fidels durant la celebració dels oficis divinals, és una llosa de pedra de Banyoles sostinguda per un fragment de columna romana, trobada, segons que sembla, a Porqueres mateix. 

Santa Maria de Porqueres és una església romànica declarada  com a  Bé Cultural d'Interès Nacional. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotgrafia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia. (Tant Viquipedia com Catalunya Romànica es pot trobar una documentació més  detallada)

dilluns, 10 de febrer del 2025

AGRAIMENT

 

ESTIMATS AMIGUES I AMICS,

 

AQUESTA NOTA ÉS PER AGRAIR LES VOSTRES

FELICITACIONS EN EL DIA DEL MEU ANIVERSARI.

 

GRÀCIES DE TOT COR,

 

MIQUEL

dijous, 6 de febrer del 2025

SANT ESTEVE DE MARGANELL. VELLA. BAGES

TERRES DEL BAGES 

L’església s’erigeix dins el clos del cementiri, prop de la masia de Can Font, a la banda nord-occidental del terme municipal. 

Aquesta església es troba a la vall de Marganell. Des de molt aviat degué tenir funcions parroquials que encara conserva en un altre edifici. Depengué del monestir de Santa Cecília de Montserrat per donació episcopal. 

El lloc, terme o vall de Marganell s’estenia pels termes dels castells de Guàrdia i de Castellbell, però l’església de Sant Esteve no estava en cap dels termes dels castells veïns, ni en el de Marró; era una parròquia independent. 

El lloc de Marganell és documentat des del 924, i l’església es considera existent el segle XI, si bé les nostres notícies la documenten el 1143, quan el bisbe de Vic, Ramon Gaufred, i el seu capítol donaren al monestir de Santa Cecília i a l’abat Guillem, l’església de Sant Esteve de Marganell. En aquest moment, tot i que no se’n fa esment, ja devia ser parròquia, car en la llista de parròquies anterior al 1154, ja figura la parròquia de Marganell.

Després continuaren les vicissituds del monestir de Santa Cecília de Montserrat que el 1539 fou unit al de Santa Maria de Montserrat; a partir d’aleshores el bisbe deixà de visitar-la, ja que el monestir de Montserrat era exempt de la visita episcopal. El 1880 fou unida al bisbat de Barcelona, seguint la mateixa sort que el monestir. 

L’edifici sofrí diverses reformes i modificacions, l’única datada és del 1824, segons consta en una inscripció. El 1936 fou profanada i abandonada, i en fou construïda una de nova al poble que s’inaugurà el 1945. 

Aquesta església, bé que ha estat modificada i a desgrat que actualment es troba en estat semiruinós, encara conserva una bona part de l’estructura romànica. 

Consta d’una nau capçada, vers llevant, per un absis semicircular, llis i sense finestra, el qual posteriorment fou sobreaixecat. Al mur frontal, que fou reestructurat modernament, encara s’endevinen alguns fragments de l’obra primitiva i s’hi obre la porta, que data de l’any 1824, juntament amb una finestra circular. 

A l’extrem del mur de migjorn, sobrepassant el de ponent, s’alça un alt i esvelt campanar de torre, fet també modernament. L’edifici fou aparellat amb blocs de pedra que es disposen ordenadament en filades. Tots els seus paraments són ben llisos i no hi ha cap mena d’ornamentació. 

La construcció, que roman sense coberta, es troba en un estat d’abandó lamentable i cal considerar-la gairebé com a una ruïna. Nosaltres només hem de dir que en la nostra visita hi havia personal fent obres de manteniment. 

Sant Esteve de Marganell és un edificació inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Catalunya Romànica

dimarts, 4 de febrer del 2025

SANT VALENTÍ DE LES BRUCARDES. SANT FRUITÓS DE BAGES

 TERRES DEL BAGES 

Gràcies, Josep Llobet, amb les teves indicacions ens ha estat fàcil trobar-la. 

La setmana passada era la setmana del barbuts, nosaltres, aquesta visitàvem dues esglésies, sense teulada. 

Al cim del puig Montpeità es troba la capella de sant Valentí de les Brucardes.  Aquesta edificació està documentada a partir de l'any 1246, en una transacció de terres situades al peu del puig de Sant Valentí. El culte a sant Valentí té una tradició fortament arrelada al terme de Sant Fruitós de Bages i està vinculada a l'existència del monestir de Sant Benet de Bages. Aquest monestir estava dedicat en un inici a Sant Benet i a Sant Valentí màrtir. Posteriorment es va construir la capella en honor de Sant Valentí. 

És una església d'una sola nau amb absis semicircular a llevant, amb coberta de volta de quart d'esfera. La coberta avui desapareguda, devia ser a dues aigües. Primitivament era coberta amb un embigat de fusta, aguantat per arcs diafragmàtics.

La façana principal és orientada a ponent, no presenta ornamentació i està coronada per una espadanya. El portal d'accés és format per una arcada de mig punt amb grans dovelles. Aquesta porta probablement és fruit d'una reforma de finals de segle XV o inicis del XVI. 

A l'interior es conserva un arc de mig punt que fa de separació entre l'absis i la nau. Només hi ha una finestra amb una volta interior peraltada. El parament és de pedra amb carreus força regulars, quadrats i rectangulars disposats en filades ordenades, units amb morter de calç. A l'interior hi ha restes d'arrebossat de calç i es creu que hi podien haver hagut pintures. 

Sant Valentí de les Brucardes és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia

IB Publicat 04/02/2025