TERRES DEL BAGES
El Santuari de la Mare de Déu de Joncadella, patrona del Pla de Bages, és situat en un planell a mà esquerra del riu Cardener.
En la nostra visita, hem mostrar el nostre agraïment a la senyora que ens va permetre entrar a l’església i, admirar el seu interior i els seus altars. Vam quedar meravellats, tal vegada hauria de dir bocabadats. Gràcies.
El lloc de Joncadella pertanyia a l’antic terme de la ciutat de Manresa. Després de ser capella rural adquirí categoria de parròquia, per passar finalment a santuari marià. Depengué de la canònica manresana. El lloc és documentat des del 1064 i l’església apareix citada el 1031. La categoria de parròquia encara no la tenia poc abans del 1154; el 1218 és el primer cop que apareix amb aquesta funció. Històricament l’església de Joncadella fou una de les set parròquies filials de Santa Maria de Manresa.
El nomenament de rectors depenia del canonge cambrer de la Seu d’aquesta ciutat. El 1879 perdé el caràcter parroquial i es convertí en tinença o ajuda de Santpedor. Actualment pertany al bisbat de Vic i, té la categoria de santuari dins la parròquia de Sant Martí de Torroella però, conserva les prerrogatives de baptisteri i cementiri propis.
El Santuari de Joncadella és un dels centres de devoció mariana del Pla de Bages car, Santa Maria és considerada patrona d'aquest indret. Des de l'Edat Mitjana la Verge de Joncadella ha estat advocada per la pluja i les calamitats. Venerada des de temps immemorial la imatge de la Verge titular hauria estat trobada, segons tradició popular- en una petita cova coberta de joncs. Aquest seria l’origen del topònim que, des del segle XI, trobem documentat amb diverses formes derivades del llatí juncus (jonc).
L'any 1807 fou dissenyat i construït el retaule major pels germans Jaume i Tomàs Padró. inaugurat l’any 1808 i daurat per Josep Estern després de la guerra del francès. L’havia patrocinat Jacint Torres de Bages, amo del tot proper mas de les Torres.
L’incendi sacríleg de 1936 destruí tot l’interior, que havia estat decorat a començament del segle actual pel pintor Francesc Morell . Resten del temple primitiu, el portal romànic del cantó de migdia i una porta renaixentista a la façana de ponent.
La restauració del santuari,
iniciada per mossèn Joan Fàbregas capellà custodi durant més de quaranta anys-
i continuada per mossèn Joan Espadaler i els seus successors, prossegueix
lentament i amb la intenció de retornar a Joncadella una digna fesomia externa.
També fou cremada la talla gòtica de la Verge de Joncadella. En
l'actualitat es guarda a l'interior de l'església una reproducció de la talla
gòtica desapareguda
L’any 2023 el santuari de la Mare de Déu de Joncadella, llueix amb tot el seu esplendor els altars i les seves capelles, acabats de renovar.
Santa
Maria de Joncadella és
una església i santuari protegit com a Bé Cultural d'Interès
Local.
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Fons documental- Catalunya Romànica,
Viquipèdia i Regió 7