dissabte, 10 d’agost del 2019

SANTA MARIA DE COVET. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ IV

 CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

DECORACIÓ DE L’ABSIS CENTRAL

Exteriorment, l'absis central presenta decoració a nivell de la teulada, que es recolza en mènsules esculpides.


Destaquen les figures humanes en accions quotidianes. La seva factura, és simple, com la de la imposta de l'interior, el que fa pensar que van ser fetes pel mateix taller.

Les dues mènsules més exteriors del costat esquerre estan tan erosionades que no es pot intuir amb quin motiu van estar esculpides. La primera que podem descriure sembla correspondre's amb el cap d'un animal, potser un ós, que treu la llengua. A continuació veiem un cap humà amb barba, al que segueix una mènsula amb una bèstia que està devorant un animal.

El següent motiu esculpit és una parella de pinyes. A la seva dreta trobem una imatge molt erosionada, que no podem identificar. Sembla tractar-se d'una figura humana, com la que hi ha a continuació. En aquest cas si podem reconèixer a un home tocant un instrument de vent.

La següent mènsula presenta un cap animal, potser una cabra. També trobem un cap, en aquest cas humà i en actitud grotesca, en la següent imatge representada.

Les següents imatges també representen caps humans, si bé amb diferents disposicions. Primer trobem un cap disposat horitzontalment, al que segueix un disposat cap per avall, un altre força erosionat però del que encara reconeixem una expressió de patiment i per últim un rostre amb forces arrugues.

El segueixen dos caps oposats amb forma de mitja lluna. També podem veure un cap d'un home fent ganyotes i un força particular, del que li surten dos cares a les galtes.
 
Novament ens trobem amb un animal que està devorant un altre i un cap tricèfal, si bé en aquest cas els dos petits caps surten del front. La següent mènsula està ocupada per un ésser demoníac en actitud burlesca, estirant els llavis amb els dits.

A continuació trobem un contorsionista, un rostre masculí amb clars signes de dolor, un altre cap tricèfal, un músic tocant un instrument de vent i el rostre d'una dona.

Completen la decoració de l'absis una figura humana que té les cames al costat de les orelles (un contorsionista?), un rostre amb un gest de dolor, el cap d'un bou, un altre animal devorant una presa i el que sembla una cara humana. Aquesta darrera mènsula és de difícil interpretació per què o bé està erosionada impedint observar les faccions del rostre o bé per que no es va acabar.


Us desitgem que un dia pugueu gaudir de visitar Santa Maria de Covet.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada