dimarts, 6 de febrer del 2024

SANTA MARIA D'AIGUAFREDA. OSONA

 TERRES D’OSONA 

Aquesta vegada la nostra crònica la fem d’una església de construcció moderna. Generalment les nostres esglésies són més antigues, però no hem volgut perdre aquestes fotografies, tan de l’exterior com de l’interior, que ens fan recordar la nostra estada en l’aquesta població. 


La primera citació del nom Aiguafreda data de l’any 898. Apareix en la seva forma llatina en l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Martí, com "Aquafrigida", donant nom a un dels assentaments inclosos en el terme parroquial. El topònim, resultant de la grafia aglutinada del mot comú aigua (segurament en el sentit de ‘font’ o ‘rierol’) i l’adjectiu freda, va donar nom després al llinatge dels senyors feudals del terme, senyors del casal fortificat i després castell de Cruïlles.

L'antiga església parroquial fou substituïda per aquesta. Construïda a mitjans del segle XX a una banda de la carretera, pocs metres més enllà de l'antiga. La seva construcció fou portada a terme a través d'una junta. 

Església de planta rectangular amb teulada a una vessant molt inclinada. La paret lateral dreta forma uns entrants i sortints on s'obren grans finestres amb vitralls. El campanar és de planta triangular, elevant-se amb dues parets que es redueixen a mesura que van pujant. A la zona on s'ajunten les parets hi ha col·locades les campanes, rematades per una creu.

 Santa Maria d'Aiguafreda és un església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Web Ajuntament Aiguafreda i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada