divendres, 11 de desembre del 2015

EL CAVALLER DE VIDRÀ. OSONA.

TERRES D'OSONA.

Des de la plaça principal de Vidrà observàvem una gran construcció  i com som curiosos de mena  vam voler saber alguna cosa més. Ho hem consultat via internet, aquest cop a  Viquipèdia, d’on hem tret aquesta informació.
 


El Cavaller de Vidrà és una masia del terme municipal de Vidrà, a Osona, considerada com una de les més importants de Catalunya.  L'actual edifici és un notable exemple del barroc de 1787. 

Els inicis del mas es remunten al segle XIII; Guillem Cavaller va adquirir una casa a la sagrera de Vidrà. Durant més de dotze generacions la casa va pertànyer a la mateixa família, fins que el 1640 la pubilla de la família va contraure matrimoni amb l'hereu de la família Vila de Buscarons.
 


El 1771 el llavors propietari Francesc Vila Cavaller va contractar un arquitecte d'origen francès per construir una nova casa en el mateix indret on hi havia edificada la finca inicial, amb l'objectiu de donar-li un regal i una sorpresa a la seva dona, Josefa Pons. El fet va ser notícia a la zona i durant un temps la construcció es va conèixer com La Casa Nova de Vidrà, ja que la seva construcció havia pujat a unes 9.500 lliures.  

Es va edificar una casa atípica a la zona, ja que es tractava d'una casa senyorial de muntanya, de tres plantes, feta d'una sola peça i només un estil arquitectònic, amb interiors molt ben il·luminats i un cos central sobresortint al centre de la teulada. Les habitacions comptaven amb balcons i finestres. 

A més, l'edifici comptava amb una petita capella d'estil barroc, dedicada a la Mare de Déu de la Mercè.
 

 Amb els anys, la finca va passar a ser propietat de la família Vila i d'Abadal de gran trajectòria política en la nostra pàtria.  

Durant la guerra dels carlins es va fer servir com a quarter general i escola militar. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada