dilluns, 14 de desembre de 2015

LA SALA O CASTELL DE VALFOGONA DEL RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Passejant per Vallfogona del Ripollès observa’m dalt del turó que domina el poble una gran casa. A l’aproximar-nos trobàvem un cartell que deia propietat privada i aleshores des de fora fotografiàvem l’edificació.

 
Com la paraula Sala pot induir a confusió en els temps actuals he cercat la paraula amb el Diccionari d’Estudis Catalans i la primera definició és.: ARQUIT 1 ant Casa d'una sola habitació gran, residència senyorial, normalment dintre els murs d'un castell o fortalesa. 

Després en Catalunya Romànica trobàvem una explicació de la construcció. Només hi ha que puntualitzar un detall i és que actualment la casa és habitada i en bones condicions.
 
Aquesta fortalesa es trobava dins l’antic terme del castell de Milany, al casal on residí la família Milany a partir del segle XIII. La primera notícia de l’existència d’aquesta fortalesa és de l’any 1280, quan Sibil·la, comtessa d’Empúries i vescomtessa de Bas, vengué al seu possible nebot, Dalmau de Palau, la seva sala o estatge del castell de Milany, amb Vallfogona, i les parròquies de Llaés i Puigmal.  


El nou feudatari i cap de la tercera família Milany, l’any 1295 reféu la fortalesa, la qual cosa féu que l’abat de Sant Joan, que era el seu senyor superior, li aixequés un plet l’any 1297 per haver reconstruït el castell de Milany i refet la fortalesa de Vallfogona anomenada la Sala i haver-ne construït una nova a Vidrà, puix que el feudatari no estva autoritzat de fer obres sense el permís de l’abat. 

Encara més tard, vers l’any 1330,la Sala fou reconstruïda per Ramon de Milany. A causa del fet de residir la família Milany a la Sala de Vallfogona, el nom de Vallfogona anà apareixet més sovint al costat del castell de Milany i quan l’any 1600 es concedí un nou títol a Miquel Galceran de Pinós, que era baró de Milany, se li dóna el de comte de Vallfogona i no de Milany. Actualment són els ducs d’Híjar  els que ostenten aquest càrrec. 

Al principi del segle XX el Casal de la Sala  de Vallfogona fou reparat pel seu propietari, Eusebi Budallés. Catalunya Romànica ens diu que quan van visitar-la estava en males condiciones, segurament a tornar a ser reconstruïda.

 
La planta és rectangular amb tres pisos i una torre amb teulat d’una sola vessant de planta i set pisos d’alçada. L’edifici és de pedra de bons carreus amb murs de gruix de 2 metres a la base. 

Actualment és propietat de la família Budallés, i conserva una masoveria en la part baixa. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada