dimarts, 22 de març del 2022

SANT PERE DE MIRAMBELL. (NOVA) CALONGE DE SEGARRA. ANOIA

 PAS A PAS PER L’ANOIA 

Sota el castell del poble i arran d'una reordenació de les funcions eclesiàstiques portades a terme l'any 1878. es va començar a construir la nova església parroquial de Sant Pere de Mirambell, i on es va celebrar culte per primera vegada, l'any 1890. 

Aquesta església venia substituir l'antiga església parroquial romànica de Sant Pere i Sant Sadurní, situada al cementiri del poble.

 
És una església aïllada, situada sota el castell i enmig d'una plaça que estructura el nucli urbà del petit poble de Mirambell. 

Sant Pere de Mirambell és un edifici d’una sola nau i planta rectangular.  La coberta interior és amb volta d'aresta, capelles laterals i capçalera plana. La teulada de l'edifici, resta coberta a un vessant, a la part anterior, i a doble vessant, la seva part posterior. Ambdós realitzades amb teula àrab. 

La façana té un portal d’entrada d'arc rebaixat adovellat amb pedra picada, un nínxol amb imatge de Sant Pere i un petit rosetó; conservà en algunes zones, l'arrebossat que cobria les pedres de la construcció. L’accés a  l’interior de l’església es realitza mitjançant dos graons. 

A un angle de la façana d'ingrés a l'edifici, sobresurt l'estructura d'un campanar de planta quadrada, format per un sol cos, i tres ulls d'arc de mig punt, amb coberta plana. 

A la clau d'arc d'aquesta, destaca un relleu que dibuixa una tiara papal. En un carreu pròxim a la porta d'ingrés ens apareix incís una data amb lletres romanes que corresponen a l'any 1887. Damunt d'aquesta porta d'ingrés se situa una fornícula que acull una escultura amb pedra de Sant Pere. 

Per sobre de la fornícula, se situa una cartel·la clavada a la pedra de la façana on es llegeix IGLESIA/PARROQUIAL/Sº PEDRO DE/MIRAMBELL. Finalment, se situa un òcul motllurat decorat amb vitralls.

La façana té una entrada d'arc rebaixat adovellat amb pedra picada, nínxol amb imatge de Sant Pere i un petit rosetó; conservà en algunes zones, l'arrebossat que cobria les pedres de la construcció. 

No deixeu mai sense visitar les restes del castell de Mirambell. 

Sant Pere de Mirambell és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada