dijous, 10 de març del 2022

SANTA MARIA DEL CAMÍ (NOVA) ARGENÇOLA. ANOIA

 PAS A PAS PER L’ANOIA 

Santa Maria del Camí és un poble situat a l'extrem sud del municipi de Veciana i al nord del municipi d'Argençola. El poble està situat en la confluència de la coma de Santa Maria i el riu Anoia, dins de l'antiga quadra de Santa Maria del Camí. 

 

El poble està repartit entre els municipis d'Argençola i Veciana. Està separat del nucli principal de Veciana per una franja que pertany al terme de Copons.  Al segle XIX formà municipi amb el lloc de Castellnou del Camí. 

L’antiga església romànica va disposar de culte fins 1919, moment en què a causa de l’augmnet de la població, ho va requerir. Entre 1918 i 1919  es va construir la nova església situada a pocs metres de l’antiga capella romànica. El nou edifici de regust neoclàssic, ja és terme municipal d’Argençola. 

La nova església de Santa Maria del Camí, és un edifici d’una sola nau de planta rectangular, amb un absis semicircular a la capçalera i dues absidioles, a manera de creuer. És coberta per una volta de canó. D'estil neoromànic té la particularitat d'estar orientada a l'inrevés (capçalera a ponent). 

En el seu interior hi ha unes pintures murals molt aconseguides. Però la manca d’informació ens impedeix fruir de més dades. 

L'església nova de Santa Maria del Camí és una obra historicista inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades; Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada