dissabte, 15 de febrer del 2014

SANT SEBASTIÀ I SANT ROMÀ D’ALPENS. OSONA.

TERRES D’OSONA. 

Voltàvem per les terres del Lluçanès i en sortir d’Alpens va sorprendre’ns la visió d’aquesta petita capella situada a pocs metres i quasi al mateix nivell de la carretera. Situada en un petit promontori domina la visió del cementiri municipal situat vessant avall. Per tant fem una petita parada vam fotografiar aquesta senzilla capella. 

Alpens és un bonic poble (311 h. 2009) situat dalt d’una muntanya 850 m. sobre el nivell del mar, prop del naixement del riu Gavarresa nascut prop del pic de Griells. 

En l’Inventari del Patrimoni Cultural d’Alpens trobo aquesta definició del topònim de la població: escrit també en antics documents com a PINNOS, PiNTOS o PENS, sembla ser que derivat de l llatí illos pennos derivat de pinna, que significa penya o roca, eludint a les formacions rocoses amb aspecte de mur fruit de la descomposició natural de la pedra, tipus Rocadepena, que abunden arreu del municipi.  

 
La capella és una obra popular del segle XX. La làpida de l'esquerra de la porta diu: "SI VOLS SER LIBRE DE FAM PESTA Y GUERRA DIGAS UN PARE NOSTRE A EST SANT SEBASTIAN AÑO 1920"  

Capella d'una sola nau amb els murs feta de pedres regulars i teulat a doble vessant, amb teula àrab. La façana d'entrada presenta sols la porta quasi rectangular i un ull de bou circular. A l'esquerra de la porta hi ha una làpida commemorativa. 
 

Un recorregut més pel nostre país aquest racó del Lluçanès també amb molts anys d’història. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada