dimecres, 20 de setembre del 2017

SANT JOAN D’ARTIES. NAUT ARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN 

Arties és un poble del municipi de Naut Aran (497 h. 2009) que es troba a la confluència del riu de Valarties amb la Garona. És emplaçat al fons de la vall, i dominat pel S i l’W pels alts vessants de Sacauva i del tuc de Lobatèra.
 
 
El nom d’Arties, segons Juli Soler, procedeix del mot basc wartia (pla entre dues aigües), per la seva situació, i apareix en documents dels segles XII i XIII sota les formes Artis, Artes, Arters i Dartiers. 

 
Sant Joan d’Arties podia ser en els seus orígens una església romànica  però reformada i transformada a gòtica l’any 1385. La nau d'una sola planta està dividida en quatre trams marcats per quatre pilars a banda i a banda de la nau. La coberta és d’arc apuntat. La capçalera es formada per tres absis poligonals.  

 
La zona dels absis, el presbiteri i els dos primers trams de la nau presenten volta de creueria mentre que els dos restants (direcció W) tan sols mostren forma de volta lleugerament apuntada. La raó d'aquesta diferenciació rau en l'esfondrament de la nau en aquests últims trams tal com senyalen les arrancades dels arcs corresponents a les columnes que sostenen aquest trams. El darrer arc apuntat emmarca el mur de ponent i és en aquest sector on es distingeixen els únics vestigis romànics que conserva l'església; aquests es concreten en les columnes (formades per superposició de tambors de la mateixa mida i forma semicircular) i en resolució estilística de la finestra oberta al mur de ponent (constituïda per tres arcs de mig punt en degradació que es desenvolupen de forma continua fins als muntants). 

 
La portalada es troba ubicada al mur de migdia consta de tres arcs apuntats en degradació, sense cap element que destorbi la continuïtat fins els muntants. A l'arc de l’intradós hi podem veure un guardapols. Els arcs estan formats per dovelles que agrupen horitzontalment tot el conjunt.

A la façana oest hi tenim una finestra que podria ser d'època romana tardana, consta de tres arcs de mig punt en degradació, tots ells adovellats i sense cap element que talli la continuació fins els muntants. Com a únic element de decoració observem un arc extradós en el que s'observa un escacat. 

A l'angle SO hi trobem el campanar, de planta quadrada octogonal i de tres pisos. L'arrencada sembla correspondre a una construcció, derruïda en el seu moment, i que no correspon a la continuació del campanar. Tampoc és clar el trobament del campanar amb la paret oest de l'església. Com a únics elements decoratius destaquem uns frisos que marquen la separació dels tres pisos. 

Aquesta església va caure en desús després de ser utilitzada en diferents funcions en acabar la Guerra Civil. Va servir de magatzem per la intendència militar. A l’època de la construcció de les hidroelèctriques va ser utilitzada com a dipòsit de ciment.  

Finalment va ser restaurada i en l’any 1984 es convertí en Museu (dependent del Conselh Generau d’Aran) i s’utilitza com a sala d’exposicions temporals.  

Sant Joan d'Arties és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada