dissabte, 1 de juny del 2019

SANT LLUC DE MONTFERRER. VALLESPIR. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL VALLESPIR

En el cementiri de Montferrer es troba també la capella romànica de Sant Lluc. Inicialment era dedicada a Sant Joan Baptista.

Situada a migdia de l'església parroquial de Santa Maria, perfectament paral·lela a ella. El cementiri és al seu voltant.


Aquesta església estava situada a la cellera de Montferrer, avui dia quasi del tot desapareguda. La seva advocació original a sant Joan Baptista sembla indicar una funció auxiliar, potser baptisteri, de la veïna església parroquial. 

Es tracta d'una església romànica de nau única amb absis semicircular a llevant. L'absis és més alt i estret que la nau. Els murs exteriors del temple han estat repicats i mostren un aparell de blocs de pedra calcària i de travertí, simplement trencats i bastant regulars, disposats en filades uniformes.

L'interior de la nau està cobert per un arrebossat de calç que no permet veure'n la factura. La teulada ha estat refeta, i és pràcticament plana, amb biga de suport central.

Al frontis, a ponent, s'obre la porta actual, totalment modificada, damunt de la qual hi ha una antiga finestra de doble esqueixada, modificada per tal de convertir-la en fornícula.


A la façana de migdia hi ha tres finestres més; també han estat molt modificades, mentre que la central de l'absis és la que ha rebut menys intervencions, i mostra la doble esqueixada i l'arc de petites dovelles que la corona.

Sant Lluc de Montferrer és un tipus de construcció que - com la finestra absidal, l’altre element que roman d’època medieval- pot indicar una construcció de darrers anys del segle XI o principis del XII.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada