dimarts, 10 de desembre del 2019

SANT JULIÀ DE CARDÓS. ESTERRI DE CARDÓS. PALLARS SOBIRÁ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Arròs és un poble (22 h. 2009/ 1031 msnm.) situat a la dreta del torrent d’Esterri, poc abans de l’aiguabarreig amb la Noguera de Cardós.



El poble es presenta agrupat, amb dos grans espais: el del sud-oest, amb l'església parroquial, format essencialment per tres curts carrers que formen una placeta en el seu punt de trobada i l'església a l'extrem de ponent. El del nord-est, amb quatre carrerons més, que també formen eixamplam, fent en forma de placeta almenys en tres llocs diferents. Separa els dos àmbits una llarga línia de cases sense cap pas enmig.

El lloc d’Arrós és esmentat l’any 1146 en l’acta de consagració de l’església de Sant Martí de Cardós, a la qual els habitants de la vila havien de lliurar, anualment, un modi de blat. La vila figura també en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Gerri, del 1149, a la qual Guillem d’Esterri féu donació del mas de Pere Guillem del lloc d’Erross.
´
L’església de Sant Julià és inclosa en la relació d’esglésies parroquials visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona al deganat de Cardós del bisbat d’Urgell, entre els anys 1314 i 1315.

L’edifici actual de l’església de Sant Julià, situat dins del nucli urbà d’Arrós, fou bastit durant la primera meitat del segle XVIII, substituint, segurament, l’edifici medieval, car en la visita pastoral del 1758 s’indicava clarament que “como és nueva, toda ella esta decente, firme y bien reparada y su campanario moderno”.


Segons les relacions eclesiàstiques conegudes, de la fi del segle XV al principi del segle XX, tradicionalment l’església d’Arrós havia tingut com a sufragània l’església de Santa Maria de Ginestarre, situada al cap de la vall, per sobre del poble d’Esterri; també, i com a mínim des del 1758, tenia annexa la capella de Sant Lliser de Benante.

L’actual església de Sant Julià d’Arròs és un edifici d'una sola nau amb capelles laterals i capçalera rectangular al nord. Adossat a la façana de migdia, en la qual s'obren la porta de mig punt i un òcul, es troba el campanar. L'aparell és irregular, amb façana, torre i part superior dels murs laterals arrebossats.

Sant Julià d‘Arròs de Cardós és una església inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i Recull dades: Miquel Pujol Mur 
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada