dijous, 6 d’agost del 2020

SANT MATEU DE JOANET. ARBÚCIES. LA SELVA

PASSEJANT PER LA SELVA

Joanet és un poble d’hàbitat dispers situat a la vall de la riera de Riudecòs. Té només un grapat de cases, agrupades en un parell de carrers, i alguns masos dispersos. La major part d'elles conserva elements antics, dels segles XVII, XVIII i XIX.


Les referències més antigues que hom coneix de Joanet són de l’any 886 i 889. Els documents d’aquesta època, però, no abunden gaire. Sabem que l’església primer fou sufragània de Sant Hilari Sacalm (942) i com a tal consta en les relacions de parròquies del bisbat de Vic, entre els anys 1050 i 1150.

El vilatge de Joanet és llargament citat en documents de l’arxiu de Sant Benet de Bages, ja que Sal·la, el fundador, havia estat vicarius o lloctinent del comte en l’extens terme de Solterra, que comprenia Sant Hilari (amb Joanet i Vallors) i Sant Pere d’Osor. Des del segle XIII formà part del terme de Montsoriu.

Al segle XV, el terme passà a dependre civilment d’Arbúcies i en l’aspecte religiós deixà de ser sufragani de Sant Hilari. Això fou motivat pel fet que de temps enrere el domini civil de Joanet havia estat controlat pels vescomtes de Cabrera.

Sant Mateu de Joanet no guarda cap element visible de l’obra romànica, tot i que el traçat pot correspondre-hi. Al segle XVII va ser ampliada amb noves capelles laterals. Aquesta munió d’afegits fa molt difícil d’imaginar quina devia ser l’estructura i les característiques primitives.

L’edifici actual és una nau molt allargada, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis llis, amb una sèrie de capelles i altres dependències afegides a migjorn i a tramuntana. L’absis semicircular amb volta de quart d’esfera, s’obre a la nau sense cap plec. Només hi ha un petit arc, bastant avançat, que fa d’arc presbiteral. El nivell del paviment de l’absis és més alt que el de la nau i se salva amb dos graons que hi ha a l’altura d’aquest arc.

La porta és situada a la façana de ponent, amb una rosassa al damunt. Més tard, el 1940 es va construir un pont modern que encara ara comunica l'església amb l'antiga rectoria

A la part posterior, es troba el campanar, al sud de l'absis, de planta quadrangular i teulat punxegut a quatre vessants i a diferència de la coberta de l'església, és de pedra de pissarra, obra del segle XIX, quan es va substituir per l'antic campanar d'espadanya. Es va construir al mateix temps que es feia una nova façana que el 1947-1950 es va tornar a renovar. Tant l’exterior com l’interior són arrebossats, enguixats i pintats.

Quant a la decoració, antigament, el 1621 hi havia un retaule nou pel presbiteri i el 1634 es va fer el rataule del Roser. Davant la façana hi ha una fornícula dins un petit templet situat damunt una pilastra de rajol, de construcció moderna. Darrere el vidre hi ha la imatge de le Verge amb el nen en braços i un rosari. Al peu de la columna hi ha una peça de ceràmica amb la inscripció “Jesús senyor nostre ja ha estat massa ofès, reseu el rosari que és font de mercès”.

Per accedir a l'església, hi ha unes escales de pedra a la part posterior del temple que són fetes a partir de llindes i lloses tombals, les quals devien formar part del terra de l’església. En alguns graons es llegeixen les inscripcions corresponents a tombes dels rectors dels segles XVII i XVIII.


Sant Mateu de Joanet és una església amb elements romànics i historicistes inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada