dijous, 5 de novembre del 2020

SANT MARTÍ DE LA GUIXA (SENTFORES) VIC. OSONA

 TERRES D’OSONA 

Aquesta església venia a substituir l'antiga església de Sant Martí, que quedava molt lluny de la nova població de la Guixa, formada a partir del segle XVIII, a ran del camí ral que anava a Vic. S’hi conserva la mateixa advocació.

L'edifici fou erigit amb la col·laboració de tot el poble que va anar a la recerca de còdols i va treballar en l'edificació. 

El 25 de març de 1865 es col·locà la primera pedra a l'església i el dia 3 de desembre de 1878 el bisbe de Vic, Dr. Pere Colomer i Mestres, la beneí. Un cop inaugurada la nova església s'hi traslladaren tots els elements de l'antiga, la de Sant Martí, però desgraciadament es varen perdre durant la darrera guerra civil. 

L’església de Sant Martí de la Guixà és un edifici de tres naus, la central més alta que les laterals, recolzades sobre grossos contraforts. L'interior és il·luminat mitjançant un òcul amb vitralls situat als peus de l'església i uns finestrals que s'obren a la nau central. La construcció és de pedra sense polir als murs i picada als angles. 

Cal remarcar que la part central de la façana, que segueix una forma arrodonida, és de maó. A la part superior hi ha una fornícula amb una imatge, en part mutilada. Sobre el carener hi ha una decoració formant una creu grega emmarcada dins un cercle. 

El campanar, situat a l’ala esquerra del temple, té un primer cos de planta quadrada capçat per una motllura que dóna pas a una estructura tronco-piramidal la qual s'aixeca un cos vuitavat on s'hi ubica la cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; a les altres cares s'hi troben també finestres petites i allargassades, algunes obertes i altres cegues; està coronat per una cornisa motllurada i una agulla piramidal vuitavada amb coberta d'aram i amb una bola al cim; un terrat circumdat per una senzilla barana metàl·lica es troba als peus de l'agulla. Interiorment està dotat d'una escala metàl·lica en ziga-zaga. També té instal·lades quatre grans campanes, foses a França, que sonen admirablement i branden amb alegria. Els seus murs són de paredat amb carreus a les cantoneres i també als marcs de les finestres. 

L'estat de conservació és bo per bé que dóna la impressió de restar inacabada donades les característiques de la façana.

 

Guarda, presidint l'altar major, una petita escultura de Sant Martí revestit de bisbe, segurament barroca, que sembla procedir d'algun retaule ja que per la part posterior no està acabada. L'església conserva un retaule de l'arquitecte Josep Maria Bassols que fou construït l'any 1953. A l'absis també hi ha pintures de Joan Vila Moncau.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fons: Viquipèdia i Campaners

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada