dijous, 3 de desembre del 2020

SANT FELIU DE SARROCA DE BELLERA. PALLARS JUSSÀ

 CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ 

El poble de Sarroca de Bellera és damunt d'un penyal espadat a ran de riu, i està coronat per les poques restes que queden del castell de Sarroca de Bellera. Encara féu un paper defensiu el 1719, quan les tropes franceses envaïren la comarca des de la Vall d’Aran, però Madoz ja parla de ruïnes a mitjan segle XIX. Actualment vol construir-se un mirador, malgrat el dia que van estar era tancat i mancava acabar l’escala.

A redós del castell, i estenent-se pel seu costat nord aprofitant una petita plana que hi ha en aquell sector, es va generar el poble actual, que conserva algunes traces del seu antic format de poble clos, amb les cases tancant el recinte murat i almenys un portal d'accés, al costat septentrional. Es conserva una part dels passos sota porxos del recinte del mercadal del poble. 

En un extrem del nucli , a l'extrem oposat del castell,  a l'entrada actual del poble, hi ha l'església parroquial de Sant Feliu de Sarroca de Bellera. 

No hi ha notícies històriques referents a aquesta església anteriors al 1300. L’església parroquial de Sant Feliu de Sarroca apareix documentada l’any 1314, dins l’ardiaconat de Tremp, en la visita pastoral que efectuaren els delegats de l’arquebisbe de Tarragona al bisbat d’Urgell.

  L’any 1435 Pere de Castellvedre, rector de Sarroca de Bellera, signà com a testimoni la convocatòria d’un consell general de la vila de Gerri. 

L’any 1904 Sant Feliu era de l’arxiprestat de la Pobla de Segur i tenia com a sufragànies les esglésies de Vilella i Buira. Actualment depèn de la parròquia de la Pobleta de Bellvei.

L’església de Sant Feliu de Sarroca de Bellera, és un petit edifici molt simple, d'una nau principal amb capelles i sagristia laterals. 

És molt important el campanar d'origen medieval a la cantonada nord, amb la part superior reformada, amb rellotge i dues finestres amb campanes. L'accés és per un portal amb arc rebaixat a la façana de ponent. 

En aquesta església es conserva una imatge romànica tardana de la Mare de Déu amb el Nen, que encara avui dia és objecte de culte. Va ser restaurada i estudiada exhaustivament vers 1985-90. 

A la capella de la cara nord de la nau hi ha el Retaule de Sant Joan, de pintura sobre taula, del segle XVI. Pertany a l’època  de transició del gòtic al Renaixement

Sant Feliu de Sarroca de Bellera és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fons: Diverses

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada