dijous, 29 de juny del 2023

SANTUARI DE LA MAREDEDEU DE COANER. SANT MATEU DE BAGES

 TERRES DEL BAGES. 

El santuari de la Marededéu de Coaner és una esglesiola situada a mig quilòmetre a ponent de l'església parroquial de Sant Julià. 

El seu origen és ocasionat pel gran culte que despertà la Mare de Déu de Coaner,que es troba envoltada de vuit parròquies; Súria, Castelladral, Valldeperes, Torroella, Salo, Castelltallat i la mateixa de Coaner. A causa de l'increment de feligresos, l'altra església de Sant Julià quedava petita. 

L’edifici alçat sobre un petit turó i aïllada, presenta una estructura regular de planta rectangular amb un cos adossat a la part dreta (cos també de planta rectangular i de petites dimensions) i el cementiri, a l'esquerra. 


La façana és llisa, amb porta central i òcul a la part superior i acabada en un campanar d'espadanya doble. Les parets exteriors estan arrebossades, però pot apreciar-se l'ús de la pedra i el totxo (maó) per la construcció. 

El portal és romà amb una espècie de frontó a sobre. La coberta és a dues aigües. El retaule de l'altar major és barroc, realitzat el 1716 per Segimon Pujol de Gurb. 

La imatge de la Mare de Déu de Coaner és una talla romànica dels segles XII- XIII feta de fusta policromada.   Per raons de seguretat està conservada al Temple del Sagrat Cor de la Colònia de Valls. 

El santuari de la Marededeu de Coaner es troba catalogat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada