dimarts, 5 de març del 2024

SANTA MARIA DE LA SALA. VEÏNAT DE LA SALA DE BAIX. FOIXÀ. BAIX EMPORDÀ

 PASSEJANT PEL BAIX EMPORDÀ 

L'església parroquial de Santa Maria de la Sala és documentada des del darrer terç del segle XIII. Hi apareix la inscripció «Rationes Decimarum Hispaniae, anus 1279 i 1280». L'any 1316 consta que el delme d'aquesta parròquia el posseïen, per meitats, el proper castell de Foixà i el monestir de Santa Maria d'Amer. El text de la làpida citada, de la façana de l'església, informa de la seva reconstrucció en temps del rector Mateu Guàrdia i complementa les dates que figuren a llinda de la porta, abans consignades. Al costat de migdia del temple hi ha l'edifici de la rectoria, fet bastir pel mateix rector. 

Santa Maria de la Sala és una església, d’estil barroc, d'una nau amb absis semicircular, capelles laterals i voltes de llunetes amb motlluratges ornamentals. 

En el fornits hi ha la portada i un finestral superior rectangular i amb llindes monolítiques. A la porta hi ha aquesta inscripció llatina: «HAEC EST DOMVS DEI ET PORTA COELI» (heu  aquí la casa de Déu i la porta del cel), i els anys 1742 i 1764. Al costat de la porta, encastada al mur, hi ha una làpida amb text relatiu a la reedificació de l'església.  

El campanar es dreça sobre l'angle SW de l'edifici. El seu basament és quadrat i el cos superior octagonal; posseeix quatre altes arcades apuntades i un coronament amb balustres, pinacles i rematat amb arcs o nervis entrecreuats. 

L'edifici és construït amb pedres sense treballar lligades amb morter i grans carreus escairats a les cantonades; la façana i l'interior són arrebossats. 

Santa Maria de la Sala és una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada