dimecres, 16 d’agost del 2017

SANT ANDREU DE LINYÀ. NAVÈS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Linya és una caseria (44 h. 2009/668 m alt.), situada  a la capçalera de la vall de Sant Grau, al sud del terme de Navès. És una de les nou entitats de població del municipi i no té cap nucli de poblament agrupat. Tradicionalment tenia només quatre cases (masos). A la fi del segle XIX, es van annexionar masies que havien estat de Navès i de Besora.  

El lloc havia estat possessió dels Cardona.

 
L’església parroquial esta sota l’advocació  de Sant Andreu.  Com a detalls particulars hi ha una estela funerària i dos sarcòfags que és possible que fossin d’una antiga església, la qual va ser substituïda al segle XVIII per l'actual església parroquial.

 Sant Andreu de Linya és una església neoclàssica rural amb la rectoria adossada. L’edifici és d'una sola nau de planta rectangular. 

La coberta és a doble vessant. Té un esvelt campanar de tres cossos, acabant amb una balustrada de pedra d'on surten quatre semi-arcs ogivals. 
 
S’accedeix a la part nord per una senzilla porta amb llinda de pedra. Una escala de sis graons facilita l’accés. Damunt i a la mateixa façana existeix un petit rosetó.  
 
El parament del murs és de pedres irregulars amb morter, excepte a les cantonades que són de pedra picada i escairats.  
 
A l'interior hi ha un Retaule renaixentista de l’any 1595 amb escenes de la Vida de Crist, coronat per un Sant Andreu. 
 
L'estela funerària es troba clavada davant de l'església. És feta de pedra, té una decoració a base d'una creu, en forma d'ametlla i ficada dins d'un cercle, amb peu de forma triangular. 
 
Sarcòfags:
1-. De forma rectangular, de 50 cm d'amplada, 95 de llargada i 50 d'alçada. La decoració de la cara frontal està formada per una franja amb quatre flors, iguals dues a dues, totes de sis pètals i amb la silueta en relleu. Per sota corre un fris de capelles amb arcs escarsers i de mig punt. En una de les cares laterals hi ha una creu recreuada i a l'altra una de patent, les dues en relleu. No hi ha la tapa.
 
2-. Només resta la cara frontal. Fa 88 cm de llargada, 42 d'alçada i 25 cm. La decoració està formada per dos quadrats amb vora en relleu i un dibuix, també en relleu. En un dels quadrats hi ha un castell emmerletat de carreus en filades, dues torres i porta d'arc de mig punt dovellat al centre. A l'altra hi ha un dibuix esquemàtic dels tres cards dels Cardona.  
 
Sant Andreu de Linya forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català de Navès (Solsonès). 
 
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada