divendres, 25 d’agost del 2017

SANT PERE DE BELL-LLOC. VINÇA. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT 

Sant Pere de Bell-lloc (Saint-Pierre de Belloch en francès) és una església romànica. És situada a 300 m. d'altitud, al cim del mateix nom. El turó, situat a tocar de l'engorjat del Tet que forma l'embassament de Vinçà, té una posició dominant sobre l'extrem est del Conflent.

L'esment més antic conservat de l'indret és del 942, quan Sunifred II de Cerdanya i Besalú confirmà a Sant Pere de Rodes la propietat d'un alou a Vilella (actualment un despoblat de Rigardà), tot indicant que limitava amb el mons Sancti Petri 

L'església no està documentada fins al 1142 (ecclesia Sancti Petri). El 1178 Pere de Domanova la cedí als monjos de Sant Martí del Canigó i aquests hi constituïren un priorat, depenen d’aquesta abadia. "Bell-lloc", en la forma Pulcro loco, es pot llegir en diversos documents dels segles XIII i XIV

Es tracta d'una església de nau única, capçada a llevant per en un absis semi-circular amb cobertura de quart d'esfera. La irregularitat del terreny motiva que tot el sector del sud-est, sobretot l’absis, s’aixequi damunt d’una socolada de pedra i morter. Els murs exteriors són força gruixuts. Dalt de l'església es dreça un campanar d'espadanya d'una sola obertura. 

La volta de la nau és de perfil marcadament apuntat i seguida, sense arcs torals. La nau rep llum per diverses finestres: una a la façana de ponent, rectangular com una espitllera; una segona, a la paret sud, de doble esqueixada amb arcs de mig punt. Una tercera al fons de l'absis, també de doble biaix, força elegant, està emmarcada exteriorment per tres grans carreus de granit, un fent de llinda, en arc de mig punt, i els altres dos de muntants, els tres decorats amb una motllura que ressegueix el marc; a l'absis hi ha també quarta finestra, aquesta moderna i sense una rellevància especial.  

La porta d'entrada original s'obre a la façana de migdia, com és usual a les esglésies de la zona. A causa del pendent del terreny on s'assenta l'església, cal pujar cinc graons de pedra per accedir-hi. Formen el marc de la porta dos arcs de mig punt en degradació, amb l'arc exterior extradossat per una estreta arquivolta sense relleu.

La porta, de fusta, mostra evidències de la ferramenta que l'havien decorada i que haurien desaparegut al darrer segle.

Sant Pere de Bell-lloc va ser declarat Monument històric de França el 30 d'octubre del 1974.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada