dimecres, 7 de març del 2018

SANT MIQUEL DE VILAGELIU. TONA. OSONA

TERRES D’OSONA

La història de l’església de Sant Miquel de Vilageliu o Vilageriu, ambdós noms  es trobem en la seva nominació, va lligada amb la del mas del mateix nom situat a poca distància.


El casal de Vilageliu fou un dels primers nuclis de població, en llatí anomenat "Villa Gerille", consta junt amb l'església de Sant Miquel, a l'any 948. Fou una fortificació amb categoria de Domus.

El diccionari Alcover Moll ens dona aquesta definició etimològica .: del llatí villa Agarici (genitiu del nom personal germànic Agaric).

La capella existeix des d'abans del 948. el primer document que en fa esment és del 12 de març de 948 al fer testament el levita Guadanir, senyor de "Vil·la Gerille".

A principis del segle XI posseïa la vila el noble Rodulf, intitulat arxilevita per trobar-se al servei de l'església de Vic.

Entorn l'any 1080, en temps d'Hug Dalmau, es renovà l'església, fent-se la capçalera i la nau, i ja en segles posteriors es feren successives modificacions a càrrec dels cavallers de les famílies Oló, Castell i Santa Eugènia.


A despit d’algunes reformes obligades per a la consolidació de l’edifici, es manté amb una gran puresa de línies romàniques. Algun temps tingué consideració de parròquia, però sempre sotmesa a Tona. No té culte.

Església romànica d'una sola nau rectangular, acabada en absis semicircular. L'absis  de línies romàniques de gran puresa, està decorat per arcuacions llombardes. A destacar l'esveltesa de la construcció i els arcs torals de secció semicilíndrica adossats als murs de la nau i rectangulars a la volta.

La façana de ponent està coronada per un petit campanar d'espadanya d'un sol ull. L'estructura és de murs de pedra amb carreus vistos sense ornamentació tret del fris d'arcuacions llombardes de l’absis.

La coberta és amb volta de canó de pedra amb coberta de teules. Ha observar un detall força infreqüent: una finestra al mur de tramuntana.

L'última restauració data de l'any 1980 i es troba en perfecte estat. En aquesta obres va trobar-se un mil·liari de la via romana que es conserva al Museu Episcopal de Vic. 



L'església s'esmenta com Sant Miquel de Vilageliu en els mapes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. És una obra religiosa inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada