dissabte, 8 de setembre del 2018

SANT SALVADOR DE VILAVERD. CASTELLAR DEL RIU. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA

Vilaverd (1256 msnm.) és un antic lloc del municipi de Castellar del Riu (Berguedà), al límit amb el de Guixers (Solsonès), entre Llinars de l’Aiguadora i Montcalb, damunt el pla de les Moles. Es troba a la part nord-occidental del terme municipal, als plans de Vilaverd que s'estenen al marge dret del torrent de Vallsadolla, als vessants meridionals de la serra dels Prats. En resta l’església de Sant Salvador, propera a la masia de la Costa de Vilaverd.


Sant Salvador de Vilaverd, també coneguda com: de les Moles,  és situada en l’antic comtat d’Urgell,  i concretament a la vall del Lord, a l’extrem nord de Llinars, és una petita capella que possiblement mai fou parròquia.  Devia dependre segurament d’alguna església veïna com la de Santa Coloma de Can Cabra. Els seus orígens són pràcticament desconeguts.

Datada del S. XII, és una església d'una sola nau rectangular coronada per un absis semicircular a llevant, molt més baix que la nau. La nau és construïda amb volta de canó i l'absis, amb volta de quart d'esfera. La coberta de la nau és en teula àrab i l’absis de lloses

És un edifici força senzill, amb una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada a l'absis. Al mur frontal hi ha la porta d'entrada, d'arc de mig punt adovellat, amb una finestra, formada per dues peces similars que formen un petit òcul. Sobre la porta, al mur de ponent, s'alça un petit campanar d'espadanya, d'una sola obertura.


L’aparell constructiu es força regular, de mides considerables , i els carreus, són col·locats en filades a trencajunts.

Sant Salvador de Vilaverd és una església  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada