dijous, 27 de setembre del 2018

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU D’ARBOLÓ. SORIGUERA. PALLARS SOBIRÀ.

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Santuari de la Mare de Déu d’Arboló situat a 640 m alt. damunt una roca espadada a l’esquerra de la Noguera Pallaresa, dins l’antic terme d’Estac.


L’actual església és romànica (1150) però el castell i l’església d’Arboló són esmentats ja el 781. En aquest indret el riu s’engorja per l' estret d’Arboló , que separa les riberes de Sort i de Gerri de la Sal.

El lloc d'Arboló és un dels indrets del Pallars documentats des de més antic. Al costat de l'actual ermita romànica s'hi alçava un castell que és esmentat en un document de l'any 817, referent a una venda de terres al primer abat del monestir de Gerri.

L'església és esmentada junt amb el castell en un document del 920, en la descripció dels límits septentrionals del terme de Baén.

L'església d'Arboló fou possessió de Gerri des dels inicis d'aquesta fins a un moment indeterminat, ja que al principi del segle XIV ja no consta entre les seves pertinences.

L'església és un edifici d'una sola nau, de planta rectangular, cobert amb volta de canó i capçat per la banda de llevant amb un absis semicircular que s'obre a la nau amb un doble arc presbiteral.

A l'interior actualment hi ha tres portes, una a cada mur. En el de tramuntana la porta, que és de doble arc en degradació, s'obre al costat del presbiteri i dóna pas a les dependències internes del santuari. Les altres dues s'obren en els murs de ponent i de migdia, amb un sol arc de mig punt adovellat. El portal de ponent, que és una mica més tardà, és format per tres arcs de mig punt en degradació. A 1,5 m per sobre de l'arc del portal hom pot apreciar una imposta llisa a manera de guardapols que travessa tota la façana, tombant uns 2 m per cadascun dels murs laterals; aquesta solució ornamental continua en el mur de migdia, però aquí el guardapols segueix uns 80 cm més avall que a la façana de ponent. Aquest element ornamental no és freqüent en les construccions religioses de la regió, i això dóna una datació molt avançada per a aquest edifici.

Coronant la façana s'alça un campanaret quadrat, que havia servit també com a comunidor.


Possiblement una de les singularitats d'Arboló és la tipologia dels seus paraments, en què l'aparell és fet amb carreus de mides mitjanes, molt ben escairats i polits, que es disposen molt ben encaixats en perfectes filades horitzontals. És precisament la tipologia d'aquest aparell tan regular, i també alguna de les solucions ornamentals de l'edifici, com ara el guardapols, els ulls de bou o la mateixa selecció del cromatisme dels carreus, el que fa pensar en un moment avançat dels models constructius dins la tradició del romànic llombard, amb una datació ja del final del segle XII o fins i tot de principis del XII.

Adossat a l’església hi ha l’edifici de l’ermità que fou dels darrers habitats del Pirineu.

Anualment s’hi celebra un multitudinari aplec el primer diumenge de maig.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia : M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada