dissabte, 17 de novembre del 2018

CAPELLA SANT ANTONI DE PÀDUA. ARTIES. NAUT ARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Passejant pel carrer Major d’Arties visitàvem una bonica capella situada davant de una gran torre, la fotografiàvem i cercàvem dades.


De l'antic Casal dels Portolà que es troba a la dreta de la Garona, en resta només una gran torre de defensa, massissa, de planta quadrada i amb coberta piramidal de llicorella, construïda probablement al segle XVI, i una capella annexa.

El petit temple és una petita capella d'una nau, amb absis pla, d'estructura i façana molt senzilles. Sostre de volta rebaixada. El més interessant és la llinda de la porta d'accés o hi ha una inscripció i una data “ES DE MR. GASPAR D PORTALA 1678".

Guarda un petit retaule barroc de fusta daurada i policromada a l'interior dedicada a Sant Antoni i que té esculpit l’escut d’armes de la família.

Al solar de l'antic Casal es bastí modernament el parador de turisme Gaspar de Portolà, anomenat així en record del que fou governador de la Baixa Califòrnia (1767), i membre d'aquest llinatge, originari d'Àger (la Noguera) i que tenia possessions a la Vall.

Forma part de la casa Portalà, un casal d’Arties, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada