dimarts, 13 de novembre del 2018

SANTA EULÀLIA DE TIMONEDA. LLADURS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS.

Timoneda és un poble disseminat (21 h. 2009/927 msnm.) situat al cim d’un serrat, a la carena de la Serra de la Móra. Al nord domina els fondals de la riera de Canalda. Al sud s'estenen, en suau pendent, els boscos i rases de la solana del Torrent de Riart. El cementiri i l'antiga rectoria, adossada a ponent de l'església, complementen el conjunt de l'antiga parròquia.


Santa Eulàlia de Timoneda surt documentada en l'Acta de Consagració i Datació de la Catedral d'Urgell l'any 839, però d'aquesta època no en resta res. L'any 1131 fou cedida a la de Santa Maria de Solsona pel bisbe d'Urgell, Pere Berenguer.

L’església data dels segles XII-XIII tot i que ha sofert diverses reformes que li han fet perdre la seva imatge inicial.

L'edifici és d'una nau rectangular i absis quadrat, coberts amb volta de canó. Va ser afegits posteriorment una capella, a banda i banda, i la sagristia al costat de tramuntana.

Hi ha una porta adovellada d'arc de mig punt al costat de migjorn, de l'any 1623, i la porta actual al frontis. No hi resta cap finestra romànica.

Adossat al costat nord de l'església, hi ha un notable  campanar quadrat  que és l'element més ben conservat de la construcció primitiva. Es tracta d'una torre de tres nivells d'obertures (el campanar s’estreny progressivament a cada nivell): el primer amb obertura allargassada d'una sola esqueixada, el segon amb finestres geminades amb columna cilíndrica i capitell mensuliforme decorat i l'últim, d'època moderna, amb obertura d'arc de mig punt.

La coberta és a quatre vessants


El parament és de carreus en fileres. La volta té visible l'extradós, a raó d’ una porta oberta l'any 1687 a la segona planta de la sagristia.

Tot el conjunt va ser restaurat sobre la darrera dècada del segle passat. Uns ninxos moderns tapen gran part de la visió de la construcció.

Santa Eulàlia de Timoneda és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada