dissabte, 3 de novembre del 2018

ERA MARE DE DIU DE CAP D'ARAN. TREDÒS. NAUT ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Tredòs és un poble (154 h. 2009/1 348 msnm.) situat a la dreta de la Garona de Ruda, aigua avall del seu aiguabarreig amb l’Aiguamòg, al vessant W de la muntanya dita Eth Laveg de Salardú.


És el primer poble de la Vall que hom troba després de travessar el port de la Bonaigua. La major part del nucli és a la dreta de la Garona, que deixa a l'esquerra un veïnat comunicat amb el nucli pel pont d'Era Capèla.



L'antiga església parroquial de Sant Esteve, una petita capella d'origen romànic, ha estat substituïda com a parroquial pel santuari de la Mare de Déu de Cap d'Aran, situat al N del poble.


Santa Maria de Cap d'Aran (en aranès Era Mare de Diu de Cap d'Aran) va ser un antic convent dels templers del segle XIII que van aconseguir estar exempts del pagament del Galin Reiau, tribut que els aranesos estaven obligats a pagar. Durant l'edat mitjana també fou un hospital on es rebia als viatgers que traspassaven el Port de la Bonaigua.


La configuració arquitectònica de l’església de Cap d’Aran respon a un dels cànons de l’arquitectura romànica, el d’edifici de planta basilical de tres naus, amb volta de canó capçada per tres absis decorats a l’exterior amb arcuacions cegues i lesenes llombardes.


Les naus, cobertes per una encavallada de fusta recentment restaurada l’any 1984 per la Generalitat de Catalunya, són separades per arcs formers de mig punt sostinguts per pilars quadrats. el presbiteri és elevat i dóna entrada a una petita cripta semicircular.


La portada de ponent és formada per dues arquivoltes en degradació, sobre columnes i capitells esculpits. Hi ha una portada, més senzilla, a migdia, mentre que la del nord, avui cegada, té una delicada ornamentació. En aquest mateix mur i trobem una finestra construïda exteriorment per un arc de mig punt adovellat extradossat amb una arquivolta escacada;l'arc reposa sobre dues impostes que encapçalen la trobada amb dues columnes que consten de capitell i base àtica.


L'església també té una petita cripta a la qual s'accedeix a través d'una obertura en arc situada al bell mig de les escales del presbiteri. Presenta un cos quadrat a l'entrada, cobert per una volta de mig punt i un altre cos semicircular separat per un arc adovellat a la part posterior; és aquí on es troba un absis de volta semiesfèrica (quart d'esfera) reforçada per un nervi a manera d'arquació.


El campanar, de torre, és una robusta construcció de planta quadrada, separada de l'església, tot i que es conserva la base del que possiblement era el campanar original romànic segle XII, la resta del cos de l’actual campanar fou construït en èpoques posteriors, segle XVII. L'església, esdevinguda santuari, era el lloc de reunió anual del Conselh Generau dera Val d'Aran.


Després de la restauració, duta a terme l’any 2001, s’han posat de manifest les diferents etapes constructives. De fet, s’intueixen com a mínim dos esfondraments de les voltes. Un detall que evidencia aquesta successió de col·lapses estructurals, és el reaprofitament continu de materials constructius, que es pot observar en alguns àmbits com les finestres, la portalada i l’absis.
Al presbiteri es conserva el Retaule de la Verge, realitzat l'any 1746 en fusta daurada i policromada. A l'absidiola del costat de l'evangeli hi ha el Retaule de la Crucifixió, barroc del segle XVIII i a l'absidiola del costat de l'epístola hi ha un retaule barroc realitzat el 1718 en fusta policromada i daurada.


En aquesta església hi trobem dues piques baptismals, fet força curiós, ja que no és gaire habitual, ambdues es troben a la cripta. Pica baptismal per immersió,és d'època preromànica sense que presenti cap element decoratiu; posteriorment fou reutilitzada com a depòsit per les làmperes del temple. Pica baptismal per immersió feta en pedra, de configuració prismàtica i amb una cara esculpida en un dels extrems (sembla la cara d'un peix). La peça roman recolzada(monolíticament) sobre un peu sense pulir. Aquesta peça esdevé un exemple força representatiu d'ar popular aranés per la seva configuració arcaica i simplista,característiques que també trobem en el conjunt escultòric de les talles de fusta.


L’església de Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs presenta dues característiques insòlites respecte a la resta del patrimoni eclesiàstic de la Val d’Aran: la presència de la cripta a la part inferior de l’altar i l’emplaçament de la torre campanar apartada del cos de l’edifici religiós. 


Per últim cal remarcar que l’església de Cap d’Aran disposava d’unes pintures murals romàniques que s’atribueixen al cercle del Mestre de Pedret, del tombant dels segles XI i XII; aquestes pintures foren arrencades i portades fora d’Aran; i, actualment, la part més important del conjunt es pot veure al museu The Cloisters de Nova York.


Era Mare de Diu de Cap d’Aran forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada