dimarts, 7 de maig del 2019

SANTA FE DE CALONGE DE SEGARRA. ANOIA

 PAS A PAS PER L’ANOIA

La partida de Calonge de Segarra, (63 h/2005), és caracteritzada pel seu poblament disseminat. L’origen d’aquesta partida cal cercar-lo a l’antic castell de Calonge, centre aglutinador del terme. És situat, vers la part de llevant del terme, en un petit turonet al peu del qual hi ha l’antiga església parroquial de Santa Fe de Calonge.


La seva història documentada es remunta al segle II aC quan es té constància d'una població habitada per forasters o propis d'una colònia, tal com etimològicament indica el seu nom: "colonicus", provinent del llatí.

Les primeres notícies documentals del lloc són de l'any 1010 en què el bisbe de Vic Arnulf, germà del vescomte d'Osona-Cardona hi morí com a conseqüència de les ferides rebudes en l'expedició dels catalans a la Còrdova musulmana. Des d'aquest moment, el castell de Calonge de Segarra restarà sempre vinculat als vescomtes de Cardona.


De l’església romànica de Santa Fe de Calonge es tenen notícies per primer cop en l'acta de consagració de la canònica de Sant Vicenç de Cardona del 1040, en la qual l'església de Santa Fe va esdevenir domini de Cardona i exercia les funcions parroquials del castell termenat de Calonge . Segons una llista realitzada a la primera meitat del segle XI pel bisbat de Vic, l'església tenia funcions parroquials.

D’aquesta parròquia depèn la sufragània d’Enfesta (la Molsosa, al Solsonès), i la capella de Santa Magdalena del Soler o de la Vall; també en depenien les capelles de Sant Joan de les Quadres i l’arruïnada de Sant Salvador del Tossal.


Sant Fe de Calonge és un magnífic exemple d’una església romànica força ben conservada. Fou objecte d’algunes reformes en diferents etapes.

És un edifici d’una sola nau amb transsepte i cúpula sobre el creuer. L’absis central quadrangular correspon al primer moment constructiu, però té dues absidioles, una a cada braç del creuer. La nau i el transsepte són coberts en volta de canó i les absidioles per estretes voltes de mig punt.

 La torre del campanar, de base hexagonal, i de construcció més tardana, està situada sobre la cúpula del creuer.

La nau és il·luminada mitjançant dues finestres situades al sud actualment tapiades. A l’absis hi ha una altra finestra coronada amb un arc de mig punt adovellat i resseguit per una estreta arquivolta.

Es caracteritza per una gran austeritat exterior, amb uns elements decoratius limitats a una finestra central de doble esqueixada. Mostra una singular ornamentació interior consistent en un fris d’arcuacions llombardes. La nau i el transsepte són fruit d’una reforma de finals del període romànic. La portalada actual, situada a ponent, ornat amb una arquivolta és d’obra posterior.

Aquest temple fou objecte d’una àmplia reforma en un moment avançat del barroc que va recobrir l’interior amb una rica decoració de relleus aplicats de guix distribuïts  en el sostre i en parets laterals( parcialment conservats) i es construí una esplèndida sagristia actualment desapareguda. És va refer la coberta sobrealçant tota la nau i s’alça el campanar. La paret de migdia conserva una porta tardana amb una data de 1765 incisa.

Per rematar la línia de la façana es utilitzaren com a pinacles unes esteles antropomorfes procedents del cementiri annex (col·locades amb el relleu facial mirant a cap a llevant). Les esteles funeràries són un element habitual en els cementiris baix-medievals però generalment presenten una ornamentació simple (creus, escuts, eines, ...) Les esteles amb un relleu antropomorf són un element força singular dins el context català. Els artesans locals amb una tècnica molt senzilla intentaven reflectir els tres facials dels difunts.


A l’interior de l’església es conserva una pica baptismal alt-medieval i la tapa d’un sepulcre amb l’escut dels Castellolí.

Santa Fe de Calonge és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada