dijous, 16 de maig del 2019

SANTA MARIA DELS ÀNGELS. ORCAU. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ.

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

El poble d'Orcau era el cap de l'antic municipi d’Orcau. Comprenia, a més, els pobles de Basturs, Montesquiu, la caseria de les Eres de Sant Joan i els antics pobles de Galliner i el Puig de l’Anell.


L’any 1970 va ser un dels cinc termes ajuntats al d'Isona per tal de formar el nou terme municipal d'Isona i Conca Dellà (els altres foren Benavent de Tremp, Conques, Figuerola d’Orcau i Sant Romà d'Abella).

Orcau, des del punt de vista històric, és la principal entitat de població d'aquest antic terme, sobretot pel fet que el Castell d'Orcau, seu de la baronia homònima era l'origen del poble. Les seves restes encara el coronen des de dalt del turó que domina les cases, i gairebé tot el seu antic territori.

El poble d'Orcau (26 h. 2009/ 753 msnm.) està esglaonat en el vessant de migdia del turó damunt del qual es troba el Castell.

Actualment està escassament poblat, però el fet que tingui en el seu nucli dues esglésies, a part de la del castell, ens indica clarament la importància que tingué en altres temps.

L’església parroquial (Mare de Déu dels Àngels) fou bastida a mitjan del segle XVI.

Té un absis poligonal sobrealçat i conserva un sagrari amb pintures gòtiques.

Poques coses més he pogut esbrinar d’aquesta església, fins i tot, no consta en la llista d’esglésies d’Isona i Conca Dellà, publicada per VQ. Malgrat tot, la seva presència es palpable des de la carretera que porta a Montesquiu.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada