dijous, 23 de gener del 2020

SANT PERE DE BOLDÍS JUSSÀ. LLADORRE. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Boldís Jussà o Boldís de Baix, és un poble (22 h. 2009/1303 msnm.) situat en una vall lateral a l’esquerra de la Noguera de Cardós, drenada pel torrent de Sant Miquel.


El poble de Boldís Jussà té les cases agrupades en un serrat a l'entorn de l'església de Sant Cristòfol, actualment advocada a sant Pere. En substitució de la vella església parroquial romànica, Sant Pere de Boldís Jussà, situada uns 200 m. al nord-oest del nucli de població.

Boldís Jussà és un dels llocs ressenyats en l’acta de consagració de l’església de Sant Martí de Cardós o del Pui, de l’any 1146, i que contribuïa al seu sosteniment amb una aportació anual.  Amb anterioritat, l’any 1136, hi ha una referència del lloc de Boldís en el testament d’Arnau de Prenyanosa. 

La jurisdicció del lloc, com a part integrant de la Vall de Cardós, havia de ser del comte de Pallars, fins al final del segle XV, que passà als ducs de Cardona, i després als seus hereus, els ducs de Medinaceli.


La parròquia de Buslis Subteriore consta en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, integrada a la Vall de Cardós. L’església parroquial de Sancti Christophori de Buidis d’Avall, del deganat de Cardós, fou visitada l’any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. L’any 1516, la parròquia de Boldís —segurament el document és refereix als dos Boldís junts—, contribuïa al clavari del bisbat de la Seu d’Urgell.

En una data propera, la rectoria de Sant Cristòfol era regida per Bernat Ricart, i era valorada en quatre lliures. En aquestes relacions sembla clar que Boldís Sobirà és ja sufragània de Boldís Jussà.

En la visita pastoral del 1758, el titular de l’església de Boldís Jussà és ja Sant Pere apòstol, encara que és conserva Sant Cristòfol com a patró.

No es disposa de més documentació que permeti esbrinar si l’actual capella de Sant Pere, correspon en realitat a l’antiga església parroquial de Sant Cristòfol, o si l’església parroquial actual tingué un origen alt-medieval, amb el canvi de titularitat que figura en la visita del 1758. El que sí és pot afirmar és que l’edifici visitat el 1758 no sembla correspondre a l’actual edifici de l’església parroquial de Sant Pere.

L’actual església de Sant Pere de Boldís Jussà és una edificació rústica aixecada en el temps del barroc. Consta d’una sola nau amb capçalera recta, amb capelles laterals, dues a la esquerra i una a la dreta. Al frontis hi ha obert un petit portal dovellat en arc de mig punt rebaixat, amb el marc format per lloses disposades en fulls de llibre; a sobre una inscripció amb la data 1858, que deu correspondre a  alguna reforma. Completen la façana una finestra rectangular a mitja alçada lleugerament desviada de l'eix frontal i la cornisa angular que es correspon amb una teulada a dos vessants.

A l’interior , a la zona de l’altar, hi trobem un important retaule barroc, de fusta tallada daurat i policromat, amb la data del 15 de juny de 1703. El retaule està dividit  en tres registres horitzontal. El del mig està dedicat a Sant Cristòfol, amb l’Infant dempeus damunt les espatlles, dins d’un gran nínxol flanquejat  per columnes salomòniques. A l’esquerra, hi trobem la figura de Sant Pere i a la dreta, la de Sant Pau. Al registre superior hi trobem tres imatges més petites: a l’esquerra, la de Sant Antoni Abat; al centre, Sant Miquel matant el dimoni i a la dreta, la del nen Jesús. Al registre inferior, al centre hi ha el sagrari i, als costats dues pintures i la data del retaule.

Al lateral esquerra hi ha dues capelles, la més propera a al presbiteri està ocupada per un retaule de la Mare de Déu del Roser i l’altra per un retaule del segle XVIII del Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors
.

Al lateral dret hi ha una capella ocupada per retaule del segle XIII de Sant Antoni de Pàdua, d’estil barroc, i amb dos registres horitzontals: el superior a l’esquerra hi ha les imatges de Sant Isidre, al centre, la Mare de Déu del Carme i a la dreta hi ha la imatge de Sant Lluís.  Al registre inferior, a la dreta hi ha la imatge de Sant Josep. al centre la de Sant  Antoni de Pàdua  i a l’esquerra la de Sant Joan.


El campanar de torre es troba situat sobre l’ala esquerra del temple fent angle al sud-est amb el frontis. La construcció ha estat restaurada el darrers anys. Té planta quadrada  amb un segon cos octagonal coronat per una cornisa i una agulla piramidal amb inflexió a la base. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi penja alguna campana.

L’església de Sant Pere de Boldís Jussà està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada