dijous, 22 d’abril del 2021

ERMITA DE SANT SEBASTIÀ. SANT FELIU DE PALLEROLS. GARROTXA

 PASSEJANT PER LA GARROTXA 

Aquesta capella ja apareix documentada l'any 1570 com a a Sacellum divi Sebastiani. El seu origen és segurament és un oratori al costat de la via romana precursora del camí ral d'època medieval.  Fa poc ha estat restaurada. 

L'ermita de Sant Sebastià és d'una sola nau, amb absis pla i una petita estança en un costat. La nau està coberta amb arc de mig punt i una motllura que imita un entaulament recorre la part superior dels murs laterals.

El parament de la meitat inferior de la façana principal és de carreus grans i ben treballats, mentre que la part superior és de pedra petita i irregular. La porta és allindada i està emmarcada, a una certa distancia, per dues pilastres que aguanten un entaulament sobre el qual hi ha la forma d'un frontó triangular buit coronat per una creu. A la part superior de la façana hi ha un òcul i acaba en un petit campanar d'espadanya d'un sol ull.

A partir del segle XVIII es va anar ornamentant en diferent elements, on hi destaca una talla barroca del sant, que va està a punt d’ésser cremada a l’any 1936, però fou finalment amagada i acabada la guerra es va restaurar. 

Sant Sebastià de Sant Feliu de Pallerols és una ermita inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fons: IPAC.

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada