dimarts, 20 d’abril del 2021

SANT FELIU DE PALLEROLS. GARROTXA

 PASSEJANT PER LA GARROTXA 

La vila de Sant Feliu de Pallerols que obtingué aquest títol el 1848, és situada a banda i banda del Riu Brugent, al peu dels cingles i el santuari de la Salut. El nucli més gran i més ben urbanitzat ocupa la dreta del riu. Tot i el seu indubtable origen romànic, l’església parroquial de Sant Feliu de Pallerols correspon avui dia a una construcció del segle XVII.

El lloc pertanyia al terme del castell d’Hostoles i posteriorment formà part de la batllia reial de la vall d’Hostoles, que també comprenia altres parròquies. El 1184 s’esmenten diversos masos del terme parroquial de Sant Feliu de Pallerols que van ser donats per Dolça, senyora del castell i del terme d’Hostoles, a la seva filla Ermessenda. Hi ha una sentència arbitral del 1187 sobre béns situats en aquesta parròquia, entre l’abat del monestir d’Amer i Miró, senyor del castell d’Hostoles. Al segle XIV el monestir d’Amer encara posseïa béns a la parròquia de Sant Feliu. 

L’any 1039 ja hi ha referències de l’existència d’una parròquia a Sant Feliu de Pallerols. Segurament es tractava de l’església romànica, que els terratrèmols del 1427 i 1428 van ensorrar. La actual edifici va ser consagrat el 1632.

Es tracta d'un edifici religiós de grans dimensions i d’estil gòtic rural. La nau principal té vuit grans arcades als laterals ocupades per les capelles, un presbiteri sobrealçat i dues sagristies. Una de les arcades dóna pas i conforma una capella lateral cupulada. Els dos últims arcs conformen un cor. Destaquen per la seva grandària dos cossos: el campanar i la nau principal. 

El campanar es construí en diferents anys successius, com queda reflectit en les dates, que comencen l'any 1604 a la base del campanar i van pujant amb l'alçada. 

Destaca un púlpit de fusta i una imatge d'alabastre de la Mare de déu de Gràcia, si bé la de Sant Feliu, que es trobava damunt l'entrada, va ser robada. 

Durant La Guerra Civil l’església pati grans danys i fou utilitzada com a polvorí, fins al punt que explotaren algunes granades o bombes de mà. 

Sant Feliu de Pallerols és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada