dijous, 3 de juliol del 2014

SANT MARTÍ D’ARAVÓ. GUILS. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA. 

Baixàvem de conèixer Saneja i en passar pel poble de Sant Martí d’Aravó ens estranyava, que un lloc amb el nom d’un Sant, no tingués cap capella o església sota la seva advocació. 

 
Vam preguntar a varies persones, que ens van indicar la seva situació i a continuació visitàvem la capella de Sant Martí d’Aravó.  

Sant Martí d’Aravó és un petit poble, (1.150 m. alt, 124 h. 2011) majoritàriament zona residencial, situat a la vora del riu Aravó, al límit amb el terme de Puigcerdà, malgrat pertanyí a Guils.  

Cercant la definició etimològica del seu nou el diccionari Alcover- Moll ens dóna aquesta resposta,: Montoliu (BDC, x, 6) suposa que Aravó és un compost del vasc ara ‘pla’ i del cat. bo; però aquesta opinió s'invalida pel fet de trobar-se documentada en el segle IX la forma Araone (doc. a. 958, ap. Abadal CC, ii, 97), la qual afavoreix l'etimologia que ha proposada Coromines (Congr. Barc. 412): el basc ara-gune, ‘endret de la plana’. 

Segons dades la primitiva església data del segle X. Però la actual construcció és d’una petita capella moderna, configurada amb caràcter popular. 

Portal i finestra adovellats d'arc de mig punt i petit campanar d'espadanya, amb un buit per una campana, coronat amb panell i una creu de forja. Està bastida amb maçoneria, carreus d'angle i coberta amb llicorella.  

Sincerament un lloc molt agradable on respirava pau per viure. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada