dimecres, 11 de maig del 2016

SANT CLIMENT DE CASTELLTORT (LA NOVA) GUIXERS. SOLSONÈS.

TERRES DE SOLSONÈS. 

Visitàvem l’església de Sant Climent de Castelltort, molt propera a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys.

 
Castelltort és una de les set entitats de població del municipi de Guixers. Es troba a la part meridional del municipi en el sector comprès entre el límit amb el terme municipal de Navès i l'enclavament de Valielles (Montmajor) al sud i el curs de l'Aigua de Valls al nord.

Com totes les entitats de població de Guixers, el seu origen cal buscar-lo en l'antiga divisió eclesiàstica en parròquies. La de Castelltort (Sant Climent de Castelltort) continua tenint aquesta categoria.  

Antigament, però, la parròquia s'aixecava al costat del castell del mateix nom que es trobaven enclavats a la banda sud de l'Aigua de Valls, a la falda meridional del turó que s'aixeca davant de l'actual parròquia, a l'altra banda de l'embassament i que és el de més alçaria dels tres que conformen la serra d'Aigua de Valls. D'aquestes antigues edificacions actualment només en queden les runes que, d'altra banda, tan sols són accessibles quan el nivell de l'embassament és prou baix com per a poder utilitzar l'antic camí d'accés. 

L’església nova de Sant Climent de Castelltort correspon a una edificació barroca del final del segle XVII o XVIII quan es traslladà la parròquia. L’església està adossada a la banda de ponent de la rectoria, que ocupa la major part de l’edifici. L’element que fa adonar-nos de l’existència del temple és el campanar. A ponent de l’església hi ha el cementiri. 

Volent saber la seva utilització com a temple només troben unes dades que ens diuen que només es realitzen misses ocasionalment. Llegim que  darrerament només hi ha dues dates en el mateix any. 

L'Ajuntament de Guixers l'ha declarat Bé Cultural d'Interès Local en capítol de Patrimoni Arquitectònic - Edificis. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada