dimecres, 6 de juliol del 2016

SANT PERE DEL BANCELL. GUIXERS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Pujàvem en direcció a Sant Esteve de Sisquer quan dalt d’un pujol dominant de la vall divisàvem la gran masia del Bancell o Vancell. Entre les seves construccions un campanar d’espadanya ens mostrava l’existència d’aquesta església o capella. Des de la carretera poca cosa més de cinc-cents m. ens hi separava.

 
Poques dades he trobat, la majoria de VQP., però disposant de fotos gràcies a l’amabilitat d’una persona del mas no podien desaprofitar l’ocasió per fer la nostra ressenya de aquesta capella adossada a la masia del Vancell o Bancells. Segons van dir-nos era difícil visitar-la a causa del seu estat. 

La capella de Sant Pere o Sant Urbà de Vancell és citada també com Sant Josep de Vancell . Una construcció d’estil barroc i construïda al segle XVIII.

És de planta rectangular encarada direcció est-oest. A la façana principal hi ha una porta d'arc de mig punt adovellat amb la inscripció "Miquel Vancell 1794". A sobre hi ha un ull de bou.  

La major part del parament exterior està arrebossat.  

Per dins està enguixada i el sostre de la nau és pla. La coberta és a dos vessants amb la característica que les aigües estan orientades al mateix sentit de la nau, per això, el campanar d'espadanya està situat al lateral de la nau. La capella posseeix un cor. 

Sant Pere del Vancell és una capella protegida com a Bé Cultural  d'Interès Local. 

Recordo que anys enrere en companyia del Grup de Defensa de la Natura visitàvem aquesta contrada per conèixer uns arbres de força interès.

 
Molt curiós es trobar una simple capella sota l’advocació de tants sants, i també les diferents variants del nom del lloc. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada