dimecres, 14 de desembre del 2016

SANT CEBRIA DE LA MÓRA. TAGAMANENT. VALLÈS ORIENTAL.

PETJADES PEL VALLES ORIENTAL. 

Seguint les nostres rutes pel Parc Natural del Montseny en aquesta ocasió fèiem a peu el camí que va des de Coll Fòrmic fins a Sant Cebrià de la Móra.

Quan comences nous camins, en aquesta ocasió pèl Montseny, aprens nous llocs i quan parles amb les persones que coneixen l’entorn sempre en surten nous indrets per veure. Això ens passa sovint. Primer va ser anar a Coll fòrmic, simplement una excursió de passada per visitar un monument megalític a Vallgorguina (Escrit al Berguedà).

 
Tot va ser arribar-hi com començar a llegir els indicadors. Aleshores, en veus un que condueix a Sant Cristòfol de la Castanya. Quan arribes al lloc, en aquesta ocasió, parles amb la persona que resideix en la rectoria i et diu que hi ha una altra església, no gaire lluny, que s’anomena de Sant Cebrià de la Móra (també romànica) i els pensaments et diuen: per què no anem a visitar-la.    

El divendres 9 de desembre, armats del nostres patracols de caminar, motxilla i bastons, vam iniciar el nostre camí. Vam travessar el Pla de la Calma per una bona pista de terra fins el Pla de Bassau o coll de Terrús. Aleshores davallàrem per un camí o pista més enfangada fins la casa de camp dita la Caseta i divisàvem a sota l’església de Sant Cebrià de la Móra. Fèiem les pertinents fotografies per il·lustrar l’escrit i tornàvem al lloc de sortida. Una caminada entre 13 o 14 Km. Ara ja ens vam dir d’una nova romànica propera. Així no acabarem mai!

 
L'antiga parròquia de Sant Cebrià de la Móra es troba situada per sota el pla de la Calma, isolada a 950 m d'altura.
 
La “villa Mora” s’esmenta per primera vagada entre els anys 898 i 917 com a domini dels comtes osonencs amb els vilars de Palau (vessants del Moncau) i de Daniel (Valldaneu). Tor i que és possible que el domini comtal ja tingués una església, aquesta no és documentada fins l’any 1009, quan estava emmarcada en el terme de Tagamanent esmentat el 945. La denominació habitual de l’església és l’actual, per bé que a vegades també s’esmenta com a Sant Cebrià de “Biscala” pel nom del vessant -aleshores planta de vinyes- que davallava des del temple. 

L’església va tenir funcions parroquials fins l’any 1936 moment en que va quedar-se sense rector. Agregada a la parròquia d’El Brull, l’any 1952 va restaurar-se l’església i es va arrasar la rectoria en ruïnes, convertint l’antic conjunt parroquial en l’ermita aïllada actual.
 
Sant Cebrià de la móra és una església romànica construïda amb pedra rogenca local. La primera església documentada l’any 1009, fou remodelada després, donat lloc a les parts més antigues de l’edifici actual: la planta rectangular coberta amb volta de canó seguit, capçada allevant per un absis semicircular de quart d’esfera, amb una finestra centrada. Una lesena que no arriba al ràfec i que és el que resta d’una decoració original tipus llombard, així com l’aparell de carreus ben tallats i col·locats, permeten situar el temple en l’arquitectura romànica llombarda de caire rural, segurament del segle XII. 

En una reforma posterior (segles XV- XVI se li afegiren dues capelles lateral cobertes amb voltes gòtiques formant creuer i, encara més tard (segle XVIII), s’afegiren la sagristia i el massís campanar de torre. 

Les teulades són fetes amb lloses rejuntades. El campanar, situat a l'angle nord-oest, du gravada la data 1799 en una pedra. És quadrat, amb dos forats de campana i s'hi accedeix per una porta oberta a la capella i una d’exterior. La portalada d'arc mig punt, del 1722, amb dues pedres allargades en funció de brancals. 

A banda i banda de l'entrada, i fent cantonada amb les capelles, s'obren sengles petits altars a la paret. A la banda Nord i just al costat de la porta principal, una obertura elevada dóna pas del campanar al cor, desaparegut, que reposava sobre un arc pla, les restes del qual es veuen a sobre la porta en tota l'amplada de la nau. A sota d'aquest pas, un armari. 

L'ara de l'altar és una làpida funerària d'època moderna, força llegible.  

Sant Cebrià de la Móra és un edifici religiós inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada