dimarts, 14 de juliol del 2020

SANTA MARIA D’ESPOT. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

Anteriorment havíem visitat el poble Espot. Després de fotografiar l’esglèsia  de Santa Llogaia vam assabentar-nos de l'existència d'una antiga església sota l'advocació de Santa Maria. Segons vam dir-nos, al preguntar per l’indret on podia estar ens van informar que possiblement era rere uns arbres a l’altra riba del Escrita i que eren simplement unes ruïnes.


Aquest cop vam decidir visitar les restes de l’antiga parròquia. El arbres, les bardisses i els matolls han mig cobert el que podia haver estat l’edifici religiós, més en un anys tant plujós com aquest, almenys fins ara.

Les ruïnes de l’antiga església de Santa Maria d’Espot es troben al costat del camí vell d’Espot, al marge dret, a 1,5 km aïgues avall del riu d’Escrita.

Dins l’antic domini comtal de la vall d’Espot, documentat el 1066, en una convinença entre els comtes- el de Pallars Sobirà i el de Pallars Jussà- que es repartiren el territori del Pallars, s’hi formà el poble i la parròquia de Santa Maria d’Espot, dividida en dos nuclis. Les mencions, són tardanes pel fet que és integrada en el deganat d’Àneu, molt mancat de documentació. En les visites pastorals del 1574, consten en la seva parròquia els llocs del Solà i de l’Obac. Aquest darrer, en concret consta el 1304, any en què Bernat de Comenge, germà del comte Arnau Roger I, féu testament assegurant les seves deixes sobre les rendes que rebia a la vila d’Obach, situada a la vall d’Espot.

També seria temptador identificar aquest lloc amb l’anomenat d’Ordans, esmentat des del final del segle X, entre l’any 981 i el 985, en un retorn de béns fet pel comte Ramon al monestir de Gerri se la Sal. Més tard consta amb el nom de villa Ordao, entre les possessions cedides pel comte de Pallars Jussà al comte de Pallars Sobirà. Tot i què filològicament no és definitiu el pas ....

L’església era un edifici molt simple, possiblement coberta amb embigat de fusta. Coronada a llevant per un absis semicircular, del qual només es conserva  una part del perímetre, com també del mur sud en la seva alçada. L’aparell d’aquestes parts és fet de carreus petits de pedra granítica de riu, disposada en filades molt uniformes i regulars

Tot l’interior és en ruïnes i embardissat, fet que impedeix precisar cap característica, que sembla que corresponen a una obra rural del segle XII.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Font: Catalunya Romànica
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada