divendres, 20 d’abril del 2018

SANT QUIRZE I SANTA JULITA DE SUBIRADELLS. TARADELL. OSONA

TERRES D'OSONA

Aquesta petita capella la trobem a un extrem de la urbanització de la Miranda de la Plana o La Roca, i sobre el torrent de Sant Quirze. Envoltada d’arbres i al costat d’una gran plaça.


L’ermita es troba dins el que fou l'alou de Subiradells en un principi devia ser una construcció pre-románica segons consta en un document de 989 en que el noble Eldemar fa una deixa per refer la capella.

L'edifici actual el manà construir Guillem de Taradell l'any 1095 per ordre del bisbe de Vic, amo de Subiralles. El S.XIII tingué un sacerdot beneficiat i passà a la cura i patronat dels amos de la Madriguera.

Als segles XVII i XVIII fou mutilada i transformada. L'any 1936 fou profanada i es va tancar el culte, el qual fou restablert fins a l'any 1967 en què els propietaris del lloc en motiu de la urbanització "Miranda de la Plana" també “de la Roca”  la varen restaurar i cedir a la parròquia

La petita església és un edifici d’una sola nau rectangular de petites dimensions. A llevant hi ha un absis de forma semicircular, és cobert amb lloses que descriuen cercles concèntrics. El mur de ponent presenta un òcul i un campanaret d'espadanya damunt el capcer, cobert a dues vessants i amb campanes i refondit en el mur. 

La part de tramuntana és cega. Per tant les úniques entrades de llum són l'òcul de ponent i la finestra amb esplandit a l'absis. La nau també és coberta amb lloses.

L'aparell constructiu és força regular i està format per gresos grocs, grisos i rogencs.


Sempre ha estat dedicada a Sant Quirze i Santa Julita i la presideix una imatge d'alabastre dels màrtirs Santa Julita i del seu fill Quirze, obra de l'escultor taradellenc Josep Ricart, feta l'any 1960.

Sant Quirze de Subiradells és una ermita  inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada