dimarts, 5 de juny del 2018

SANT CELDONI I SANT ERMENTER DE CELLERS. TORÀ. SEGARRA

PAS A PAS PER LA SEGARRA

Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers és un monestir benedictí (577 m. alt) situat al fons de la vall de Cellers, on comencen les serralades cap a Pinós. La primera referencia documental existent del monestir s’insereix en una donació a Santa Maria de la Seu del Castell de Figuerola de l’any 986.


Aquest nom de Cellers fa pensar en l'existència en aquest indret de cel·les o ermitoris de tipus monacal, al voltant de l'església de Sant Celdoni. Aquí es custodiaven les relíquies dels màrtirs Celdoni i Ermenter, soldats romans sacrificats en temps de l'emperador Domicià. Procedecien d'un monestir d'Aragó (Calahorra), per enterrar-les lluny del perill musulmà en un lloc segur, i aixecar-hi una església.

El 1038 els monjos Guillem, Galid i Seniofred rebien un donatiu per tenir cura de l'església de Sant Celdoni i Sant Ermenter. El 1071 l’església fou unida a Sant Serni de Tavèrnoles com a priorat depenent, sembla que fou a partir d'aquesta data que s'organitzà monàsticament segons la regla benedictina.


En aquest moment és quan es van fer importants treballs de construcció, que es perllongaren fins el segle XIV. A mitjan del segle XIV va patir una forta davallada que va agreujar l'estat de la precària comunitat, de fet només es mantingué el títol de prior, que no residia al monestir, quedant pràcticament deshabitat. Per la qual cosa el comte de Cardona, Joan Ramon Folc, d'acord amb el senyor feudal de la contrada, Ramon de Pinós, considerà que la solitud del lloc no era adient per a tenir-hi les relíquies dels sants. Foren traslladades el 19 d'octubre de 1399, un diumenge segons diu l'acta del notari, a l'església parroquial de Sant Miquel de Cardona i col·locades en el seu altar major. La versió popular diu, però, que els cossos foren robats pel comte o en tot cas comprats. Així també ho explica el Martirologi Català de F. Reirola Masferret, 1880. Finalment el trasllat fou molt polèmic, ja que el comte Ramon folch va necessitar la signatura d’un decret apostòlic d’absolució del Papa Benet XIII per haver traslladat les relíquies sense llicencia legítima. 

Finalment, per una butlla de 1593, les rendes del monestir quedaren incorporades a la canongia de la catedral de Solsona. Devia patir alguns desperfectes durant la Guerra dels Segadors, així trobem que part de la paret del frontispici és de carreus molt treballats provinents d'una restauració que data del 1700, segons està inscrit en una pedra de la girola central i en els ferros forjats de la porta.

L'església continuà com a santuari, de forta devoció local, el 1797 es va construir una nova rectoria.

L'església és l'element principal d'aquest antic monestir. La seva planta és molt particular, formada per una nau quasi quadrada, amb un absis central i dos de laterals que formen el transsepte i la façana. A més trobem, a la zona de l’absis central, un presbiteri elevat i una cripta, amb una escala per banda, sostinguda per dotze pilars de capitells bizantins. Els capitells són l’element més singular de la cripta. En conjunt mostren unes formes i decoracions similars, el els quals ressalten grans flors rodones i rostres humans amb un aire formes grotesc. Un fet a remarcar és l’àbac, ben treballat i amb motllures. Segons el panell informatiu és necessari un estudi detallat dels capitells per conèixer la seva autoria, l’època i la procedència del conjunt.

En el creuer, l'espai central de la nau, s'alça una cúpula sobre quatre petxines, que exteriorment es transforma en un cimbori quadrat amb teulada a quatre vessants. La coberta està coronada amb un campanar d’espadanya de dos ulls.

La portalada d’entrada, refeta a les darreries del segle XIX, seguint la factura d’imitació romànica conserva un interessant treball de forja a la porta adornada en ferros del segle XVIII.

Externament l’església es troba parcialment tapada per diverses dependències annexes d’èpoques posteriors, com són la Casa dels Sants, dos patis i la rectoria per tal d’oferir un espai d’acollida abans de l’entrada a missa, hospedtga i acollida per pobre i peregrins.

Dues escultures modernes de Sant Celdoni i Sant Ermenter presideixen l’altar major.


Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers, més conegut a la comarca com Monestir de Cellers, és un monument declarat com a Bé Cultural d’interès Nacional.

Text i recull dades : Miquel Pujol Mur
Fotografia : M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada