dimarts, 26 de juny del 2018

SANT ISCLE DE COLLTORT. SANT FELIU DE PALLEROLS. GARROTXA


PASSEJANT PER LA GARROTXA

Sant Iscle de Colltort (30 h. 2009) és un nucli de població, majoritàriament disseminada, que té com a punt de referència principal l’església de Sant Iscle de Colltort. Situat a l’extrem oriental de la serra de Marboleny, al peu del castell de Colltort (845 m d'altitud) i a la capçalera de la riera de Sant Iscle, afluent per l’esquerra del riu Brugent.


El castell de Colltort està documentat el 1017 en què havia estat donat en feu pel comte de Barcelona Ramon Borrell. Possiblement en aquella data ja existia l’església depenen del castell.

El primer document que parla de l’església data de 1020. Procedeix d’un testament de Bernat Tallaferro, el qual llegà al seu fill Guillem el lloc i l’església. El 1184 es torna a esmentar en el testament de Dulcia, senyora de la vall i castell d’Hostoles. El 1394, Altibella, esposa de Bernat de Palau, llega diversos béns de la parròquia de sant Iscle  al monestir de Sant Pere de Besalú. I el 1472, Anna, esposa del baró de Santa Pau, Guillem d’Oix, concedeix diversos privilegis als habitants de la parroquia. El segle XVIII pertanyia a la batllia reial d'Hostoles.
La primitiva església romànica construïda el segle XI va desaparèixer amb els terratrèmols. Al seu lloc se’n bastí una altra a partir del segle XV – època de la qual se’n conserven pintures – i va ser reformada àmpliament fins el segle XVIII. L’absis fou substituït a l’ampliació del temple. A migdia hi ha restes del seu origen romànic.

A l'entrada hi ha un petit porxo amb un ull de bou a la part superior. El portal d'entrada està treballat en pedra. La part superior del frontis està coronada de merlets.

Al seu costat l’edifici de la rectoria s’ha convertit en una casa de turisme rural.


En el periodo entre 1985- 1987 es va procedir a la seva restauració. Es van realitzar les següents obres: repàs de la teulada del porxo, rascat de les arcuacions de pedra de les capelles laterals, massissat de pilars i parets de la nau central, enderroc de maçoneria en el full que revesteix la torre dins la sagristia, excavació del replè de pedres i formigó dins el paviment original, neteja i extracció de la calç de la volta i descoberta de les pintures del segle XV, fixació de les pintures, enderroc del cor i repicat i cates a les parets.

Es creu que l’església es troba sobre un assentament visigòtic.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada