dissabte, 2 de juny del 2018

SANTA CREU DEL MUJAL. NAVAS. BAGES

 TERRES DEL BAGES

El Mujal és un poble (57 h. 2009) situat a l’esquerra de la riera de Mujal, afluent del Llobregat per la dreta, la qual neix a Viver i desemboca a Balsareny.

Consta que hi ha poblament en aquest indret d’ençà l’època romana, si bé el seu nom i la seva historia comencen a resseguir-los en època medieval (citat per primera vegada l’any 938) quan el castell de Mujal fou jurisdicció primer dels comtes de Cerdanya i posteriorment, de Barcelona.

El lloc del Mujal és esmentat en la documentació medieval, lligant-lo amb St. Cugat del Racó i amb el Castell de Castelladral. "Muial" apareix sovint als segle XI i XII. L'any 1358 el Mujal figura com a quadra.

El Mujalt, juntament amb altres llocs d'aquestes contrades passà al domini de la ciutat de Manresa. Així al llibre "D'Inventaris" figura que l'any 1370 "la ciutat ha venuda la jurisdicció de Santa Creu de Mujalt i de St. Genís de Macadella a Ramon de Peguera. L'any 1632, "Muial" apareix ésser de "Baró".

Fins el segle XVIII el poble era format per masos dispersos que aleshores s’agruparen en un petit nucli entorn de l’església, que s’articula a partir de tres carrers , el del Baix, el del Mig i el de Dalt alçat a tocar de l’antic camí de la sal de Cardona a Vic.


L’església de la Santa Creu, és una església d'una sola nau amb la façana principal orientada a ponent. La primera església del Mujal era segurament d'origen romànic, malgrat les restes no ho permetin confirmar-ho. Apareix documentada per primer cop el 1239, d’aquella època només és conserva la porta. Una senzilla portalada formada per dos arcs de mig punt en degradació emmarcats per una arquivolta.

La resta del temple és gòtic tardà. L'església fou ampliada l’any 1854 amb l'ampliació de la nau i la construcció del campanar a ponent.


Fou la parroquial de Navàs fins el 1908. El retaule major és barroc.

Santa Creu del Mujal és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada