dissabte, 16 de juny del 2018

SANT PERE D’ULLASTRET. BAIX EMPORDÀ

PASSEJANT PEL BAIX EMPORDÀ

El poble d’Ullastret és situat sobre una petita elevació de 49 m d’altitud, al sud-oest del puig de Sant Andreu, on estigué emplaçada la ciutat ibèrica d’Ullastret. Les muralles medievals, força ben conservades, encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts situat al cim d’una petita eminència o tossal, on hi ha l’església parroquial de Sant Pere i, davant seu una esplanada bastant àmplia, que se suposa que era el recinte sobirà del castell. El conjunt del poble ha estat declarat monument historicoartístic.


Les primeres notícies d'aquest temple es tenen en un precepte del rei Carles el Simple, de l'any 899, en que es fa referència a una església dedicada a Sant Pere i a Sant Joan. Durant els segles XVII i XVIII va patir diverses reformes que van afectar especialment a la porta i les capelles laterals que van afegir-se a la planta primitiva.


La construcció és de planta basilical de forma trapezoïdal, essent més estreta la capçalera. Les tres naus, la central amb més altura; tenen volta de canó, reforçades amb dos arcs torals. Tant l'absis central com les absidioles estan cobertes amb voltes de quart d'esfera. Antigament les naus es comunicaven entre sí per tres arcs formers, que com els torals, arrencaven de pilars adossats. Els arcs més propers a la capçalera es van substituir per una única arcada rebaixada. També es van retallar substancialment els arcs torals d'aquest tram. En canvi, encara podem trobar l'estructura original a la part més propera a la façana.


Destaquen les dues impostes de l'arc toral de la nau central, representant en una d'elles un lleó i en l'altra dues sirenes, una femenina i altra masculina. Es consideren com una de les mostres d’escultura romànica més primitiva conservada a l’Empordà.


A l'exterior, els absis estan amb decoració llombarda, amb arcuacions cegues en sèries de quatre entre lesenes en el central i l'absis de la part nord té un fris amb sis arcuacions entre lesenes i l'absidiola del sud té dues sèries de dos i tres arcs també entre lesenes. A les lesenes de l'absis central es poden trobar algunes pedres amb inscripcions ibèriques, procedents amb tota probabilitat del poblat del puig de Sant Andreu. En els laterals del temple, malgrat haver-se afegit les capelles, també es conserven trams de decoració llombarda.


El campanar és de cadireta amb dues parelles d'arcs. Damunt de la coberta, sobre la nau central, destaca el comunidor, construït en les reformes del segle XVII, de planta quadrangular amb teulada i finestres a quatre vents.

La porta d’accés, d’estil barroc correspon a la reforma del segle XVIII

Sant Pere d'Ullastret és una església, situada al centre del nucli antic, que està protegida i inventariada dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada