dijous, 7 de juny del 2018

SANT MARTÍ DE CELLERS. TORÀ. SOLSONÈS

PAS A PAS PER LA SEGARRA

Cellers és un poble ( 27 h  2009/ 564m. alt.)  situat a la vall de Cellers , drenada pel torrent de Cellers , afluent per l’esquerra de la riera de Llanera. L'església està situada dalt d'un turó, a llevant de les runes de l'antic castell, dominant les cases del nucli que el rodegen pel sud i ponent.


D'aquesta església hi ha poca informació. Hi ha un document de l'any 1038 que parla d'una donació feta per Borrell i Adelaida, juntament amb els seus fills a tres frares anomenats Guillem, Seniofred i Galid. Als quals donen l'església de Sant Martí i Sant Celdoni de Cellers amb la condició que hi hauran de residir servint a Déu i a Santa Maria.

Fou senyor feudatari del lloc Bernat d'Anglesola; passà als Pinós i el 1514 era del mateix senyor de Claret. Fins l’any 1968 el lloc de Cellers va pertànyer al municipi de Llanera de Solsonès .

L’església de Sant Martí de Cellers, si bé tindria un origen romànic, ha sofert  al segle XVIII diferents remodelacions que li han conferit el seu aspecte actual.

Edifici d'una sola nau. La coberta és amb volta de canó i teulada a doble vessant (nord-sud), acabada amb teules. La construcció està feta amb carreus escairats, enfilats però de mida variable.

L'interior es troba arrebossat, hi ha dos arcs torals esbiaixats. S'observa que hi havia un absis a la zona on ara hi ha el campanar.

Al mur sud, hi ha l'entrada d'accés, d'arc carpanell adovellat amb la data inscrita de "1819". A la seva dreta hi ha una finestra acabada en arc que actualment es troba tapiada. A la façana oest, hi ha una finestra esqueixada i llinda oberta cap a l'exterior. També se li va afegir la sagristia.

A la façana est hi ha adjunt el campanar. Aquest, és de planta quadrada amb quatre obertures d'arc de mig punt orientades als quatre punts cardinals. A la part superior culmina amb una cornisa.


Sant Martí de Cellers és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

La nostra visita va ser breu i ràpida per què ens van dir que l’edifici era tancat per perill de la construcció?

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada