dijous, 30 d’agost del 2018

SANT MIQUEL DE CASTELLADRAL. NAVÀS. BAGES

TERRES DEL BAGES

Castelladral és un poble (50 h. 2009) i antigament era el cap municipal de Navars, fins abans del 1960. Ocupa la part central i més elevada del terme municipal, des de la riera de Sant Cugat o del Tordell fins a la vall dels Gitanos, per on discorre la riera d'Hortons. És situat en una zona boscada, en un cim de la serra de Castelladral , que s’estén de NE a SW des dels plans de Serrateix (Berguedà) fins a prop del Cardener


El poble de Castelladral és documentat històricament des de l’any 941, llavors un castell sota el domini dels comtes de la Cerdanya, en la donació que els vescomtes Onofred i Guinedella feren d’un alou que posseïren “dintre el terme del castell Edral” a sant Urbici i al monestir de Serrateix, que en venerava les relíquies. El nom de Castelladral correspon segurament a un antropònim, i significaria castell d’Alderald o d’Aderald . L’any 1184 consta com a castlà Bernat de Manlleu, el qual el passà a Bernat de Rocafort, que a la vegada el deixà a Guillem de Rocafort. El 1360, Pere el Cerimoniós el vengué als consellers de la ciutat de Manresa. El 1413 Ferran I vengué la jurisdicció de Castelladral a la família Peguera.

Del castell queden només algunes ruïnes situades en un turonet (681 m), a redós de la qual hi ha l’església parroquial i el grupet de cases, primer i principal nucli del poble durant segles. Un gran casal, aparentment del segle XVI, és de l’època que la senyoria de Castelladral pertanyia a la família Peguera.

La primera església va sorgir als peus del castell i, com moltes esglésies catalanes situades en llocs elevats i dependents dels castells, s'advocà a sant Miquel. Les esglésies de Santa Fe de Valldeperes i de Sant Joan d'Orriols n’eren sufragànies.

Sant Miquel de Castelladral és una església fruit de dues èpoques; és un edifici romànic del segle XI profundament transformat a principis del segle XVII. La major part de les parets exteriors són romàniques. Presenta una decoració romànica típica del primer art romànic català, situada al mur de llevant de l'església, amb alternança de bandes llombardes i de grups de quatre arcuacions cegues. L'actual edifici és una construcció d'època moderna.


Per dins és d'estil gòtic-renaixentista. Es tracta d'una església d'una nau amb tres capelles laterals a banda i banda. Totalment coberta amb volta de creueria estrellada en els diferents trams i a les capelles. Als peus de l'església s'obrí el baptisteri. A mitjan segle XVIII s'aixecà el seu campanar.


En els nostres dies, l'Associació de Veïns i Amics de Castelladral està duent a terme la rehabilitació i reanimació del nucli central del poble. També procura la modernització dels serveis rurals amb la construcció d'un Alberg de Joventut.
Sant Miquel de Castelladral és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada