dissabte, 4 d’agost del 2018

SANTA COLOMA DE FITOR. FORALLAC. BAIX EMPORDÀ

PASSEJANT PEL BAIX EMPORDÀ

Després d’un llarg recorregut per una pista de terra vam arribar a l’església de Santa Coloma de Fitor. Malgrat tot, durant el viatge vam aprofitar per visitar, caminant sota un sol de justícia, diferents dòlmens existents a  la zona. El terme de Fitor, de poblament dispers, es situat en plena serra de les Gavarres, a la capçalera de la riera de Fitor, afluent, per la dreta, del Daró.


Es conserva una còpia del segle XIII de l'acta de consagració i dotació de l'església feta per Guillem de Moles, conservada a la Arxiu Diocesà de Girona. El 29 de gener de 948, el bisbe Gotmar de Girona consagrà l'església, que va ser dotada de terres i vinyes i dels delmes, les primícies i les oblacions de la vila de Fitor i dels poblets de Calbs, Quinciana, Castell, Canet i Vilanova.

Santa Coloma de Fitor és esmentada en diversos documents com les Rationes decimarum dels anys 1279 i 1280 i en els nomenclàtors diocesans de finals del segle XIV.


És una església de dues naus rectangulars, una més llarga que l'altra, i adossada a un altre edifici per un dels seus costats curts. La nau del costat nord és més antiga que la del costat sud. La nau nord està coberta amb volta de canó feta amb lloses disposades en forma de plec de llibre, i la sud té volta de canó lleugerament apuntada i amb un arc toral. La volta de la nau sud en substitueix una d'anterior que era de canó ultrapassat; en aquesta nau, s'hi conserven restes de pintures murals romàniques.


Les dues naus acaben en dos absis semicirculars. L'absis de migdia està construït en “opus spicatum” i té restes de pintures murals de tipus geomètric. També és visible una porta que antigament donava pas a la sagristia, però aquesta va ser enderrocada a finals del segle XX.

A la façana sud, s'obre la porta d'entrada al temple que està formada per dos arcs de mig punt en gradació.


Als peus de la nau nord es troba el campanar, que és de planta quadrangular, s'eleva dos pisos per sobre de la teulada de l'església i està coronat per una teulada piramidal. Al primer pis s'obre, a cada cara, una finestra d'arc de mig punt ultrapassat i al segon pis finestres geminades. Aquest segon pis, que correspon a una ampliació que es va fer al segle XII, està decorat amb arcs cecs a la part superior.


La Diputació de Girona i els serveis de restauració de la Generalitat han iniciat recentment una campanya de restauració que l’any 1985 es trobava molt avançada. Anteriorment, l’any 1984, el departament de joventut de la Generalitat de Catalunya hi instal·là un campament d’estiu, que ajudà a enderrocar la sagristia i a derruir el cementiri.

Santa Coloma de Fitor és una església romànica protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Agraïm de tot cor, l’amabilitat de les dues persones que ens van obrir la porta per poder fotografiar l’església per dintre.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada