dimarts, 7 d’agost del 2018

SANT ESTEVE DE CANAPOST. FORALLAC. BAIX EMPORDÀ

PASSEJANT PEL BAIX EMPORDÀ

Canapost és un nucli de población (59 h. 2009). El poble  està format per una dotzena escassa de masies bastides a la vora de l'església parroquial; i alguns altres masos dispersos, que també hi pertanyen. Formava part de l'antic municipi de Peratallada, abans del naixement del nou municipi de Forallac.


L'indret s'esmenta per primera vegada en un document de l'any 901 amb el nom de Caneposto. L’any 904 en l’acta de consagració de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Joan de Fontanet (la Bisbal) figura una persona anomenada Audesind que feia donació de dues vinyes situades a Canapost. Segons consta a la seva acta fundacional del 1019 la Canònica de la Seu de Girona, s'al·ludeix a un alou de la parròquia de Canapost.


L'any 1064 l'església i de la seva sagrera s'esmenta en el testament de Ponç, preceptor de l'Església de Girona. El 1208 el prior del monestir de Cruïlles establi a Guerau Ramon i a Berenguer Casabó els drets que tenia sobre diferents parròquies, entre ells la de Sant Esteve de Canapost. Surt esmentada en diferents documents i a mitjans del segle XIII passà a ser sufragània de l’església de Sant Esteve de Peratallada.


Aquesta església havia estat també sota l’advocació, o havia tingut culte, a Sant Clet o Cletus, el tercer papa. Cal tenir en compte que el temple consta de dues naus, una de preromànica i l’altra romànica, potser una de les dues era dedicada a aquest Sant. La informació no permet aclarir si aquest culte era d’origen antic, o bé, va ser iniciat en època tardana.

L’església es tracta, en realitat de dos temples de planta rectangular que es comuniquen per dins, un de més arcaic, preromànic del segle IX o X al costat sud, i un altre de romànic del segle XI al costat nord. Ambdues naus estan capçades a l'est per sengles absis. La comunicació entre ambdues naus es fa a través de tres arcs adovellats de mig punt.


La nau preromànica està encapçalada per un absis trapezial i transsepte elevat, sobre el que s'hi sustenta en part la torre del campanar. Aquesta nau està coberta amb una volta de canó feta amb pedruscall barrejat amb morter, mentre que la volta transversal del creuer és de ferradura. L'absis està il·luminat pel centre per una finestra d'esqueixada i destaca per ser un dels pocs de la seva època que ha conservat a la cornisa un fris decorat geomètricament amb relleus romboïdals.

La nau romànica té l'absis semicircular amb una finestra d'una esqueixada. Està coberta per una volta de canó i el tram presbiteral que condueix a l'absis queda cobert amb una volta de quart d'esfera. L'absis és ornamentat amb arcuacions cegues que es recolzen sobre mènsules llises.


La nau més antiga té dues portes. La primitiva, al costat de migdia, és adovellada i amb dos arcs de mig punt en gradació. En aquest mur s'hi poden observar filades d'opus spicatum. La modificació post medieval que presenta l’església és la reforma total de la façana de ponent feta als segles XVII o XVIII. Aquest frontis comú a tot l’edifici, hi ha una portada (amb decoració barroca) que s’obre a la nau preromànica i un finestral que il·lumina la nau romànica. Una rosassa es va començar a construir en època gòtica, però no es va acabar. Es pot observar actualment darrere els absis, a terra, d'exposició.

L'element més notable del conjunt és el campanar inacabat. Es va aixecar al segle XII amb estil llombard. El segon pis, emmarcant unes finestres de mig punt, és ornamentat per unes arcuacions cegues amb mènsules esculpides i un fris de dents de serra.


A l'interior de la nau preromànica es conserven restes de decoració mural en molt mal estat, tret d'un fragment amb caps de personatges nimbats, una franja vermella i extrems d'ales, a la volta del transsepte.

El retaule gòtic, obra pictòrica sobre fusta de l'anònim Mestre de Canapost, de la segona meitat del segle XV, dedicat a la Mare de Déu de la Llet, es guardava en aquesta església fins que després de la guerra fou traslladat al Museu Diocesà de Girona, avui Museu d'Art de Girona. És una obra d'influència francesa, o d'un autor d'origen francès, dins de l'estil proper a Jean Foquet. Aquest retaule es trobava a l'altar esquerre (absis romànic) de l'església de Canapost.


L’església de Canapost fou erigida en un lloc que fou poblat en època romana. Al seu costat, hi ha les restes d’una necròpolis, la qual, pels elements més arcaics coneguts, sembla que és d’origen anterior a les estructures arquitectòniques més antigues que conserva el temple.

Sant Esteve de Canapost és una església romànica protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada